Podle nich je pro zajištění dlouhodobé kapacity základních škol třeba prostavět několik miliard korun. „Stávající dotační programy bohužel neumožňují výstavbu nových velkých spádových škol a míra spolufinancování obcí je příliš vysoká," míní starostové středočeských obcí.

Situace je alarmující proto, že už nejde jen o nedostatek prostor pro předškolní a základní vzdělávání, družiny, tělocvičny a jídelny. „Primárně se jedná o rovný přístup ke vzdělání každého dítěte, kterému musí být garantováno právo vzdělávat se alespoň 
v základním standardu, dostupné vzdálenosti a ideálně též v komunitě, na kterou by měly být navázány i mimoškolní aktivity," dočteme se 
v Memorandu.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) dnes na vládě předkládá materiál, který vnáší do chmurného referátu o stavu věcí optimistický tón. Do roku 2021 se na zvýšení kapacit mateřských a základních škol i jejich infrastrukturu totiž vynaloží 13,3 miliardy korun. Jde o spojené prostředky ministerstev školství, financí a bruselských fondů (IROP).

„Vláda se musí k naší analýze vyjádřit proto, abychom mohli investiční peníze lépe zacílit. Vyplynulo to z mých debat s ministrem financí 
a především se starosty dotčených obcí," řekla Deníku ministryně Valachová. Potvrdila, že v následujícím období by se zvýšené dotace měly zaměřit především na základní školství.

„Postupně se bude klást větší důraz na posilování kapacit základních škol, především jejich prvních stupňů, kam se nyní začínají přesouvat silné ročníky z mateřských škol, což bude charakteristické pro následující minimálně tříleté období. Naopak kapacity mateřských škol budou postupně uvolňovány pro děti mladší tří let," píše se v materiálu, který má Deník k dispozici. Ministerstvo školství vydá během sedmiletého období 1,5 miliardy korun s tím, že dotace na jeden projekt je omezena částkou 30 milionů korun a povinnou minimální spoluúčastí žadatele ve výši 15 procent.

S podporou Babiše

Pro obyvatele prstence obcí kolem Prahy má Kateřina Valachová také dobrou zprávu. Chce totiž přesvědčit vládní kolegy, aby umožnili postavit v okolí Prahy dvě nové základní školy, což zatím žádný z investičních programů neumožňuje.

„Jde o území Praha-Východ a Praha-Západ, jež jsou z hlediska občanské vybavenosti podceněná už několik desítek let. Pozornost byla soustředěna především na hlavní město a jeho okolí se zanedbávalo. 
Do toho přišla výstavba satelitů, které obývají především mladí lidé. Zdejší starostové mě ubezpečili, že rodiče chtějí, aby se jejich děti vzdělávali v místě bydliště. Z toho důvodu potřebujeme v těchto dvou lokalitách vybudovat dvě obrovské školy, což je investice 
v řádech stovek milionů. Jsem přesvědčena, že je nutné takovou podporu zorganizovat," uvedla ministryně Valachová.

S investiční přípravou by se mělo začít ještě letos, aby se neztratil rok a budoucí prvňáci měli kam nastoupit. Pokud vláda vysloví s návrhem ministryně školství souhlas, sestaví se na tuto investici speciální plán.

Navýšení prostředků je tentokrát nakloněn i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Program investic do regionálního školství jsme začali na ministerstvu financí před dvěma roky a vytvořili jsme díky němu nová místa pro 9 500 žáků ve 45 obcích. V dalším období budeme svůj postup koordinovat s paní ministryní Valachovou," sdělil Andrej Babiš Deníku s tím, že se spolu s šéfkou resortu školství chystá navštívit právě nejvíc postižené obce v okolí Prahy. „Určitě se postaví i nové školy, ale musíme dbát na to, aby se projekty doplňovaly a investovalo se účelně," shoduje se šéf státní kasy Babiš s Kateřinou Valachovou.

Peníze pro základní a mateřské školy.