Opakovalo by se tak pořadí z posledních voleb, ale obě strany by si procentuálně výrazně pohoršily. Na třetím místě se umístili komunisté (17 procent), s odstupem následuje TOP 09 a Starostové (11,5 procenta). Těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zvolení do krajského zastupitelstva se pohybuje Strana zelených (4,5 procenta).

Ostatní strany by se podle průzkumu nejspíš do zastupitelstva nedostaly. Na šestém místě skončila koalice KDU-ČSL, SNK-ED a nezávislých kandidátů se ziskem tří procent. Potom by se seřadili Piráti, zemanovci, Středočeši2012.cz, Strana svobodných občanů, Sdružení nestraníků, Věci veřejné a DSSS. Průzkumu pro ČT se zúčastnilo přes 1000 voličů.

Odlišné výsledky průzkumů

Výsledky průzkumu pro ČT se kromě postavení ČSSD a ODS poměrně liší od průzkumu, který tento týden uveřejnil Český rozhlas. Podle agentury ppm factum by volby vyhrála ČSSD (20,5 procent) a těsně druhá skončila ODS (20 procent). Třetí místo by připadlo TOP 09 a Starostům, kteří by se ziskem 12,8 procenta vytlačili na čtvrté místo komunisty, jimž analytici předpověděli 9,4 procenta hlasů. Do zastupitelstva by se ještě podle průzkumu pro ČRo mohli se ziskem 6,2 procenta dostat zemanovci. Výsledky průzkumu pro ČT naopak podle postavení politických stran kopírují výsledky posledních krajských voleb.

Oba průzkumy však naznačují, že dvě největší politické strany získají výrazně méně hlasů. Sociální demokraté, kteří se od letošního května museli vyrovnávat s korupční aférou bývalého hejtmana Davida Ratha, poslední volby vyhráli se ziskem přes 35 procent hlasů. Občanské demokraty vybralo téměř 33 procent voličů.

Komunisty, s jejichž tichou podporou ČSSD v tomto volebním období vládla, při posledních volbách zvolilo téměř 14 procent lidí. V minulých volbách se do krajského zastupitelstva ještě dostalo uskupení Nezávislí starostové pro kraj se ziskem 5,73 procenta, kteří nyní kandidují společně s TOP 09.

Letos se bude ve Středočeském kraji ucházet o přízeň voličů 21 subjektů. To je o sedm více než před čtyřmi lety.