Silným plastovým obojkem s navigačním systémem GPS a baterií na dva až tři roky označili vědci z katedry myslivosti a lesnické zoologie fakulty lesnické a dřevařské celkem pět divočáků. Smyslem bádání je zjistit chování divokých prasat a jejich reakce na lidské podněty. Badatelé pak chtějí vymyslet opatření na snížení počtu divočáků, jsou totiž přemnožení.

Ačkoliv prasata běžně neopouštějí své několikakilometrové teritorium, kanec Mirek se ukázal jako velký cestovatel. Od letošního března, kdy byl v okolí Českých Žlebů v Národním parku Šumava označen, se sice až do července pohyboval v okolí Stožce v okrsku v řádu stovek hektarů, pak se ale náhle vydal na výlet a během dvou týdnů doputoval přes Německo až k rakouskému městečku Neufelden. To je od původního Mirkova stanoviště vzdáleno 58 kilometrů vzdušnou čarou.

„Tady se Mirek usadil v okolí kukuřičného pole a vypadalo to, že zde zůstane natrvalo. To mohlo být právě díky velkému množství potravy v zemědělské krajině, kterou dosud ze Šumavy neznal. Ovšem asi po dvou týdnech se Mirek opět vydal na cestu a jaké bylo naše překvapení, když po čtyřech dnech dorazil opět do okolí Stožce. Zde nyní využívá to samé prostředí, ve kterém se pohyboval předešlou část roku," uvedl šéf vědeckého týmu Miloš Ježek z ČZU. Důvody Mirkova návratu domů vědci neznají.

Výprava českého kance pod dohledem vědců se dostala i do rakouského tisku. Ostatní označení divočáci přitom neopustili Šumavu a vyhýbali se i otevřeným prostorám a lidským obydlím.

Takzvané telemetrické sledování provádí katedra myslivosti také u jelenů evropských, jelena siky, rysa ostrovida a lišky. Pohyb jelenů a prasat mohou zájemci sledovat na webu. Jedno prase už obojek ztratilo, dočasně zmizel z databáze i Mirek. Podle Ježka totiž nyní jeho data poskytli rakouským kolegům.