„V případě, že by nepřišly nějaké vydatnější, déle trvající srážky, tak by se mohlo opakovat některé z katastrofálních such, které tady už v minulosti byly," řekl.

Vědci ve Výzkumném ústavu vodohospodářském připravili modely, jež předpovídají poklesy odtoku vody v ČR a větší extrémy u povodní a sucha. Ukazují, že se budou často opakovat povodně v zimním období a v létě naopak nastávat delší období sucha. Očekává se také zvýšení průměrných teplot, které znamená zvýšení odpařování vody z povrchu. Na území ČR tvoří veškeré vodní zdroje atmosférické srážky. Tuzemské řeky zde pramení, ale odtékají do moří. Dešťové a sněhové srážky by tak v úhrnu měly být dostatečným zdrojem vody. Letošek z hlediska průtoků a srážek porovnávají odborníci s rokem 1947, kdy bylo katastrofální sucho na celém území ČR. Sucho zasáhlo přibližně dva miliony Čechů i v roce 1990 z hlediska individuálních zdrojů pitné vody.

Sucho zasáhne více obyvatel než povodně

K ochranným opatřením orientovaným na retenci vody v povodích v souvislosti s povodněmi se ve svém prohlášení zavázala i vláda. Zástupce ministerstva životního prostředí však na dnešní konferenci i přes přislíbenou účast chyběl. Povodně jsou podle Riedera sice mediálně vděčné téma, o suchu se však tolik nemluví. Přitom škody a počty zasažených obyvatel jsou v případě katastrofálního sucha násobně vyšší, upozornil.

Zástupci prvních sedmi firem – Heineken ČR, Ambruz & Dark Deloitte Legal, Mosaic House, Plzeňského Prazdroje, Skanska, ŠKODA AUTO a Skupiny ČEZ dnes podepsali prohlášení, ve kterém se zavazují k odpovědnému nakládání s vodou. Slibují například snižování odběru vody z vodovodní sítě, případně čerpání podzemních a povrchových vod, nebo dlouhodobé měření spotřebované množství a způsoby, jak se ve firmě s vodou nakládá.

„K prohlášení se po dnešní konferenci mohou připojit i další firmy, které budou závazky skutečně naplňovat. Do budoucna budeme hodnotit, zda všichni signatáři závazky naplňují v praxi," uvedla Veronika Němcová z platformy Byznys pro společnost, která podpis mezi firmami iniciuje.