Nečas to řekl v úvodním projevu na sobotní ideové konferenci ODS v Brně, na které vedení strany diskutuje se svými starosty o problémech samospráv a legislativních návrzích.

Občanským demokratům klesají preference, stranu přitom příští rok čekají čtvery volby. Premiér starostům představil programové priority ODS pro příští rok, takzvanou Agendu 2014. Pokud chce podle něj ODS například prosadit lepší podmínky pro podnikatele, nemělo by to být ale na úkor administrativní zátěže obcí. Nečas rovněž řekl, že vedení strany chce využít návrhy, se kterými v sobotu starostové přijdou. „Starostové se opírají o šedesátiprocentní podporu veřejnosti a ODS se může opřít o ně," řekl Nečas.

Ve třech programových blocích budou účastníci jednání, kterých se do Brna sjelo kolem 120, diskutovat o reformě veřejné správy, kontrolní činnosti a přenesené působnosti výkonu státní správy. „Chceme si vyjasnit, jak má být územní samospráva kontrolována, jestli prostřednictvím Nejvyššího kontrolního úřadu či nikoliv. Chceme diskutovat otázku počtu obcí v ČR," řekl před začátkem jednání místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Další místopředseda a ministr spravedlnosti Pavel Blažek řekl, že očekává tvrdou diskusi. Debatovat se podle něj bude také o zákonu o zadávání veřejných zakázek. „To trápí hodně starostů. Proces je dnes hodně formální a často se neví, jak to udělat, aby to výběrové řízení dopadlo tak, že se opravdu někdo vybere," poznamenal Blažek.

Podle primátora města Kladno Dana Jiránka bude jedním z hlavních témat také odměňování za výkon přenesené působnosti. „Stát si objednává nějakou službu od obcí, ale neplatí za ni dostatečně," řekl ČTK Jiránek. Obce pak podle něj výkon státní správy dotují ze svých rozpočtů.