Mluvčí obchodů Albert Jiří Mareček upozornil, že potraviny si lidé nakoupit musejí. "Při zavřeném pátku se počet zákazníků navýší ve čtvrtek podle expertního odhadu až o 70 procent oproti stejnému dni v předcházejících letech, v sobotu pak o 50," řekl.

Zleva ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vystoupili 29. března 2021 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády
Obchody budou muset na Velký pátek zavřít. Ve firmách se častěji testovat nebude

Kvůli limitu 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka to bude podle Marečka znamenat, že lidé budou stát ve frontách před obchody. "My v našich prodejnách děláme pro ochranu zdraví zákazníků i zaměstnanců maximum, doufáme, že stejným způsobem zvažuje svoje rozhodnutí také ministerstvo zdravotnictví. Přesto jsme s přípravami na zavření prodejen začali, protože vládní opatření musíme respektovat," dodal.

Vyšší koncentrace lidí 

Velikonoční svátky jsou podle mluvčí společnosti Billa Dany Bratánkové po Vánocích pro maloobchod druhým nejvytíženějším obdobím. Také podle ní výrazně stoupne koncentrace lidí v další dny. Bude proto podle ní nutné zvýšit dohled nad dodržováním stávajících opatření.

"Jednotliví zodpovědní manažeři nyní připravují plán, jak zajistit bezproblémové zásobování, aby si v koncentrovaných dnech zákazníci nakoupili vše potřebné," uvedla.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) hovoří na tiskové konferenci po jednání vlády 1. března 2021 v Praze
Ministryně Maláčová má koronavirus. Čekají ji dva týdny v domácí izolaci

Zvýšený nápor zákazníků očekávají také prodejny Penny. Přesto jsou podle svého mluvčího Tomáše Kubíka připraveny zajistit bezpečí zaměstnanců i zákazníků.

UZO podle Burianové dlouhodobě podporuje uzavření všech obchodů ve státní svátky. Vládní opatření ale nyní podle ní přineslo zmatek.

"Další nejistota je jak na straně zaměstnanců, tak na straně zaměstnavatelů a samozřejmě nelze opomenout ani spotřebitele. Na toto rozhodnutí se váže mnoho zákonných ustanovení např. plánování směn podle zákoníku práce a nutné změny v organizaci práce. Rozhodnutí vlády nebylo bohužel dostatečně komunikováno s dotčenými subjekty, kterým toto rozhodnutí bude působit problémy," řekla. Doplnila, že se UZO nedomnívá, že by uzavření prodejen na Velký pátek mělo zásadní význam v boji proti pandemii.

Nesmyslné uzavření? 

Nařízení o zákazu prodeje na Velký pátek je podle prezidenta SOCR Tomáše Prouzy podobně nesmyslné jako uzavření závodních jídelen nebo zákaz prodeje kávy do kelímku. "Podle zákona o prodejní době je Velký pátek svátkem, kdy má být obchod otevřen. Zavřeno musí mít obchodníci až na Velikonoční pondělí," doplnil.

Vakcína firmy Moderna. Ilustrační foto
Druhá injekce až za 42 dní. Interval mezi dávkami očkování se prodlouží

Kvůli pandemii koronaviru mohou být momentálně v provozu jen vybrané prodejny jako potraviny, drogerie, optiky či květinářství. Podle dřívějšího usnesení vlády musejí i tyto obchody zůstat zavřené ve státní svátky. Výjimku mají jen lékárny, čerpací stanice nebo prodejny na letištích nebo nádražích.