Zeman před diplomaty, kteří se do Prahy sjeli v pondělí na každoroční týdenní schůzku, chválil spolupráci mezi svou kanceláří a vládou. Dalším pozitivem pro diplomacii je podle něj současná dobrá ekonomická situace. "Já bych apeloval na velvyslance, aby udělali maximum pro to, aby byla dobrá i v budoucnu, protože občas dostáváme signály, že opět přijde velká ekonomická krize, dokonce větší než ta v roce 2008," řekl Zeman a odkázal na japonského premiéra Šinza Abeho.

Ekonomická diplomacie se má podle Zemana projevovat pomocí českým exportérům, aby se prosadili na zahraničních trzích, a podporou toho, aby případný přebytečný kapitál ze zahraničí směřoval do Česka. "Ale bohužel někteří velvyslanci si hrají spíše na tvůrce světové politiky. Chtěl bych upozornit, že to dokážu pochopit u velmoci. Ale u malé či střední země jako ČR to působí naprosto směšně," uvedl.

Frank-Walter Steinmeier.
V úterý 12. září do Prahy přiletí německý prezident Steinmeier

Zeman pravděpodobně narážel na krok velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého, který v půlce února podepsal dopis diplomatů z několika západních zemí. Čínu v něm vyzvali k dodržování lidských práv. Lidové noviny tehdy informovaly, že Zemana překvapilo, že o Kopeckého kroku nevěděl, i když má jinak vztahy s Čínou plně pod kontrolou. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nebyl dopis konzultován. Zeman dnes neadresně uvedl, že podobné kroky spíš zhoršují vztahy s danou zemí.

Prezident také kritizoval snižování důležitosti V4. Uskupení přirovnal k Beneluxu či Severské radě, ve které se sdružují země severní Evropy. "Je to užitečné uskupení, které může uvnitř EU přispět k českým zájmům," řekl. Za klíčový zájem ČR pak označil otázku migrace. Pokud se podle něj země vzdá práva rozhodovat o tom, koho přijme na své území, přichází o suverenitu. Migraci z muslimských zemí v té souvislosti označil za kulturně nekompatibilní. "Jsem ochoten čelit obviněním z rasismu a xenofobie," dodal.

Členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny rozhodovali 30. srpna v Praze, zda zda doporučí sněmovně, aby zbavila imunity poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Na snímku jejich společná tisková konference.
Výbor doporučil vydat šéfy ANO k trestnímu stíhání. Ti hovoří o fabulaci policie

Na Pražském hradě dnes krátce promluvil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zemanovi poděkoval za vzájemnou komunikaci. Řekl, že si nedovede představit úspěšnou politiku České republiky, kdyby spolu nebyli schopni mluvit.

"Nic není samozřejmost, že se nám to daří. Že se dokážeme bavit o takových věcech, jako jsou velvyslanci," řekl a dodal, že si váží, že se jsou schopni dohodnout. Lidové noviny přitom v pondělí uvedly, že se Zeman snaží na post velvyslance v Jižní Koreji protlačit bývalého ministra dopravy Gustava Slamečku. Když byl odmítnut, prezident naopak zablokoval nominaci lidoveckého náměstka ministra zahraničí Václava Kolaju na velvyslance ve Vatikánu a požaduje, aby vláda požádala o agrément pro jeho bývalého šéfa protokolu Jindřicha Forejta, napsaly Lidové noviny. Forejt je ale údajně pro Vatikán po aféře s kompromitujícím videem nepřijatelný.