Pojištěných zvířat přibývá. Náklady na operace či léčbu jsou ale vysoké a nezřídka se vyšplhají nad deset tisíc korun.

Nepříjemnou zkušenost s placením léčebných výloh má Vlasta Kubásková z Volenic. Její pes vběhl pod auto a musel absolvovat náročnou operaci, za kterou zaplatila patnáct tisíc korun.

„Pes měl tehdy zlomené zadní nohy. Zůstal bez následků, ale další pejsky už jsme raději pojistili, i když nás to stojí přes pět tisíc korun za jednoho ročně,“ říká Vlasta. Dnes chová pár německých ovčáků a domnívá se, že pojištění psa se jí vyplatí. „Kdyby se něco stalo a uhynul, budu mít aspoň na nového,“ myslí si.

Pojišťovat psa se zdá naopak zbytečné Václavu Adámkovi z Písku, který si nedávno pořídil štěně ridgebacka. „Máme pouze pojištění odpovědnosti za škodu, jinak ne. Ani ho pojišťovat nehodlám,“ řekl Adámek.

Velmi často se s komplikovanými úrazy a nemocemi setkává zvěrolékař Jan Slabý z písecké Veterinární kliniky ARVET. Podle něj přibývá pojistek postupně, ale sporadicky. Stoupá ale také kvalita péče o zvířata a vybavenost ordinací.

Pojištění zvířat nabízejí tři pojišťovny

„Jestliže chceme dělat špičkovou medicínu, tak to nějaké peníze stojí. Pokud vím, že pacient má pojistku, znamená to pro mě úlevu, protože psovi mohu nabídnout péči, která je na vysoké úrovni,“ vysvětlil.

Přesto, že pojišťování domácích zvířat u nás zdaleka nemá takovou tradici jako v jiných zemích, lze už i u nás svého psího miláčka pojistit poměrně snadno, případně léčbu uhradit ze spotřebitelského úvěru. V současné době nabízí pojištění psů tři pojišťovny.

Cena se řádově pohybuje až v tisících korun za rok a každá z pojišťoven má jiná kritéria pro uzavření pojistky. Roli hraje výše spoluúčasti, stáří, plemeno zvířete či limit ročního pojistného.