Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru píše o urážce podnikatelů, místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka o docela šílené argumentaci.

Policie obvinila Babiše z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové. Na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku byla čerpána dotace 50 milionů korun.

Andrej Babiš
Metnarova diplomová práce? Rezignaci po něm chtít nebudu, řekl Babiš

Podle Novákové Babišovo trestní stíhání "není zcela relevantní". "Takhle se chovala velká většina podnikatelů v té době, kteří si žádali o dotace, a trestně stíhaní nejsou," řekla v DVTV. Jde podle ní o politickou kampaň vedenou proti Babišovi a voliči ukázali, že jim jeho trestní stíhání až tak nevadí. "Tato země potřebuje vládu a je zapotřebí k tomu přistupovat pragmaticky," uvedla k tomu, že vláda, v níž zasedá, získala ve Sněmovně důvěru i díky hlasům komunistů.

Podle Kalouska je ale drtivá většina podnikatelů na rozdíl od Babiše poctivá. "Důrazně žádám ministryni Novákovou, ať neuráží podnikatele," napsal na twitteru.

Podnikatelů se zastal také Jan Skopeček (ODS). "Není možné šmahem odsoudit všechny podnikatele a říci, že všichni podnikatelé, kteří čerpají dotace, jsou zloději nebo podvodníky. Většina podnikatelů jsou slušní lidé," řekl v České televizi.

"Měli bychom konečně přestat střílet do této velmi důležité skupiny lidí, bez kterých by naše ekonomika nemohla existovat," dodal. Dotace pro podnikatele považuje za zlo, jsou podle něj nespravedlivé, protože vytvářejí nefér konkurenční výhody proti těm podnikatelům, kteří na dotaci nedosáhnou. "Aby byla dotace poskytnuta, tak na ni nejdřív musí jiný podnikatel vydělat a zaplatit na daních," uvedl.

"Každý podnikatel fakt neoptimalizoval daňové přiznání přes korunové dluhopisy a nepřipravil tak stát o 55 milionů Kč a každý podnikatel fakt nezkoušel dotační podvod z evropských fondů. Docela šílená argumentace paní ministryně," uvedl na twitteru Jurečka.

Předseda vlády Andrej Babiš
Babiš jednal s klienty H-Systemu. V kauze chce působit jako mediátor

Poukázal tak na to, že Babiš nakoupil v letech 2013 a 2014 za 1,5 miliardy korunové dluhopisy vydané koncernem Agrofert, který v té době vlastnil. Výnosy z korunových dluhopisů vydaných do konce roku 2012 se přitom nemusí danit a firmy, které je vydaly, si mohou náklady na úroky odečíst z daní. Podobně tehdy postupovaly také jiné podniky.

Předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR Karel Havlíček dnes uvedl, že naplnit kritéria žádostí o evropské dotace není jednoduché a stoprocentní projekt prakticky neexistuje.

"Bude-li chtít někdo něco najít, obvykle se mu to podaří. To ale neznamená, že žadatel je podvodník. To, jestli je projekt v pořádku, musí posoudit kontrolní instituce příslušného poskytovatele podpory, která může vyzvat k vrácení prostředků a udělí případně penále. I když tak nastane opět ale neznamená, že dotyčný byl podvodník. A to jestli je to nezákonné může posoudit jedině nezávislý soud. Do té doby je každý podnikatel nevinný, nehledě na to, jestli je velký či malý a jestli je politicky aktivní či nikoliv," uvedl.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která před několika týdny spornou dotaci státu vrátila.

Jednání o důvěře vlády v Poslanecké sněmovně 16. ledna v Praze. Kalousek
Kalousek poslal Babišovi písemnou žádost o omluvu. Premiér to už dříve odmítl