Vltava je splavná od Soumarského Mostu a v této době by už neměly být fronty nad jezy. Otava má dostatek vody pro kanoe i kajaky a splouvat lze od Sušice. Vodáci by si ale měli dát pozor na rekonstrukci jezu pod Strakonicemi, upozornil Jančar.

Podle něj ale „favoritem" z hlediska průtoku je pro vodáky Lužnice, do které přichází více vody z rybníků vypouštěných před podzimními výlovy. Ohře má sice vody méně, přesto je dobře splavná už pod Chebem v celé své sjížděné délce.

Dobře je na tom i Berounka a splavné jsou i Úhlava a Radbuza. Na Úhlavě se bude v sobotu kvůli Českému poháru vodáků vypouštět voda z nýrské nádrže, takže řeka bude odpoledne sjízdná i výše než od Přeštic.

Dostatek vody mají i Ploučnice, Bílina a obě Orlice. „Tichá Orlice je splavná od Chocně a Divoká od Kostelce a samozřejmě lze pokračovat v plavbě po spojené Orlici až do Hradce Králové," uvedl Jančar.

Víkendové akce

Labe a Jizera jsou splavné jen na středním a dolním toku a na Sázavu mohou vodáci vyplout už jen ze Světlé nad Sázavou. O víkendu budou moci zkušení vodáci a milovníci peřejí vyrazit na slalomový kanál na Trnávce u Želivi.

Na Moravě lze nadále sjíždět Odru, a to na středním toku. O víkendu se navíc pojede na řece extrémní maraton z Ostravy do Polska. Moravu mohou lidé splouvat od Postřelmova, Dyji od Znojma a Bečvu od Teplic nad Bečvou. V neděli dopoledne mohou využít vypouštění vody z přehrady Mohelno na Jihlavě a splout si řeku od hráze k Ivančicím a druhý den pokračovat k Ivani, doplnil Jančar.