Ve věznici je v současné době zhruba 760 žen, které si zde odpykávají trest. Amnestie by se přitom mohla týkat desítek 
z nich, možná i celé stovky. Ne všechny se však dostanou domů hned ve středu. „Musí o tom rozhodnout soud. Takže teď budeme vyčkávat, až nám od okresních a krajských soudů budou přicházet propouštěcí příkazy," vysvětlila mluvčí.

„Lepší novoroční dárek jsem si nemohl přát. Jdu to zapít," prohlásil včera také známý varnsdorfský „provokatér" Lukáš Kohout. Tomu totiž hrozí vězení za to, že neodpracoval soudem uložené obecně prospěšné práce. U děčínského soudu sice dostal před několika dny podmínku s tím, že musí zaplatit 25 tisíc korun pokuty, ale Probační a mediační služba si na rozhodnutí podala stížnost. Teď to ovšem vypadá na vítězství Lukáše Kohouta.

Dara Rolins i pirát?

Pikantní na jeho případu je, že vyhnout se vězeňské cele mu umožní člověk, kterého Lukáš Kohout několikrát označil za „vrtošivého staříka."
Amnestií by ovšem mohla také podle soudce Vrchního soudu v Praze Jiřího Elischera skončit kauza Berka. V ní žaloba viní obviněné, že zmanipulovali konkurzy podniků na hranici bankrotu a získali tak stovky milionů korun.

Prezidentovo gesto by se podle odhadu šéfa Soudcovské unie Tomáše Lichovníka mohlo týkat až tisícovek lidí (ministr mluví až o 6 tisících).
Z mediálně sledovaných případů to může být například zpěvačka Dara Rolins, které soud v prosinci udělil 18měsíční podmíněný trest za smrtelnou dopravní nehodu. Další kauzou může být dvouletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky, který nedávno potvrdil vrchní soud Aleši Trpišovskému za agresivní jízdu na dálnici D1.

Amnestie nejspíš potěší i Jiřího Pomeje či fotbalistu Tomáše Skuhravého. Podle Aktuálně.cz by mělo být zastaveno i stíhání někdejšího šéfa českého fotbalu Františka Chvalovského.