Na situaci reaguje vláda i sněmovna. Její rozpočtový výbor ve středu přesunul na podpory v nezaměstnanosti přes 1,5 miliardy korun. Letos by celkové náklady na tyto dávky měly podle mluvčí resortu Štěpánky Filipové dosáhnout 15 miliard, tedy o čtyři miliardy víc, než předpokládal rozpočet ministerstva.

„Jen v prvním pololetí úřady práce vyplatily už dvě třetiny původně vyčleněné částky, tj. 7,3 miliardy korun,“ dokreslila situaci Filipová. Chybějící prostředky půjdou z kapitoly určené na sociální dávky. Z ní se také budou čerpat potřebné finance na ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Do konce roku na mírnění dopadů insolvence firem doputuje 650 milionů korun.

Poskytovatelé služeb dostanou 800 milionů

Poslanci také souhlasili, aby poskytovatelé sociálních služeb letos dostali navíc 800 milionů korun. „Jsem rád, že se podařilo peníze najít, nelze dopustit, aby se znevýhodnění lidé ocitli na okraji společnosti,“ komentoval počin zákonodárců ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Právě kvůli drastickým škrtům, které na počátku roku snížily podporu regionálních sociálních služeb o pětinu, se v krajích nabídka výrazně omezovala.

Díky středečnímu verdiktu regiony dostanou dorovnávací částky během října. V letošním roce tak na sociální služby místního či regionálního charakteru půjde šest a půl miliardy. Ministerstvo práce poskytuje účelové dotace 2 268 poskytovatelům sociálních služeb, tedy neziskovým organizacím, městům a obcím či obchodním společnostem.

Slouží k financování osobní asistence, pečovatelských služeb, center denních služeb, domovů pro seniory, domovů pro osoby se zdravotním postižením či azylových domů. Dané služby handicapovaní lidé nakupují, většinou ze státní příspěvku na péči. Ten činí 2 000 až 12 000 korun měsíčně a v současnosti ho pobírá téměř tři sta tisíc lidí.