Dovozu hroznů a vína ze zahraničí se obávají moravští pěstitelé. Z levných hroznů ze zahraničí se podle zákona může vyrobit pouze víno s označením stolní. Jako víno nižší kvality pak končí většinou v supermarketech.

„Až čtyřicet procent vín na trhu je stolních,“ uvedl tajemník Svazu vinařů ČR Půček. Společnostem, které vyrábí stolní vína, se vyplatí nakoupit hrozny od zahraničních dodavatelů.

„Okrajově děláme stolní víno v sérii Zlatý hrozen. Pro toto víno nakupujeme hrozny ze zahraničí, protože jsou levnější. Loni se jejich smluvní cena lišila od moravských hroznů o pět až šest korun,“ uvedl majitel společnosti Livi Dubňany Miroslav Chytil. Podle něj však moravské víno má svou kategorii, a kdo chce kvalitu, najde si ji raději mezi víny jakostními a přívlastkovými.

„Pro malé vinaře jsou hrozny z dovozu jistou konkurencí. Zemědělci a vinohradníci v jižních státech Evropské unie jsou více dotováni. Pak si mohou dovolit přivážet k nám levné hrozny,“ dodal Chytil.

Obavy panují i z toho, že někteří výrobci mohou víno z levně dovezených hroznů označit jiným, domácím původem. „To je potom vážné. Na to by ale měla dohlížet inspekce, aby se nic takového nedělo,“ řekl Půček.

Podle vinařů je větším problémem dovoz zahraničního vína. Ten je ale paradoxně nezbytný. Kopíruje nárůst spotřeby. Ta každoročně o něco vzroste. Vinařský trh v české republice je nesoběstačný.

„Kolem šedesáti procent vína se musí dovážet. Bohužel se doplácí na nedokonale vyjednané podmínky při vstupu do Evropské unie. Potom k nám mohou proudit levná vína z ciziny,“ postěžoval si generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.