Řekla to serveru iHNED.cz. Vládní materiál, který podřízení vedení úřadu přímo premiérovi schvaluje, nyní zkoumá Legislativní rada vlády. Vláda by ho měla projednat ve středu nebo příští týden.

„Považuji za nešťastné řešení, že by měl úřad řídit pan premiér. Bylo by to zbavení regulátora jeho nezávislosti podloudným a nezákonným způsobem," řekla Vitásková Hospodářským novinám.

Novela, kterou předkládá ministerstvo vnitra, stanovuje, že úřad bude nově řídit kolektivní orgán, tzv. rada ERÚ. Ta měla původně vzniknout k 1. lednu 2016 a spolu s tím by platila i výjimka ze zákona o státní službě. Vznik rady byl ale odsunut až na srpen 2017. Výjimku, podle které vedení ERÚ spadá pod služební zákon, ale zákonodárci posunout zapomněli.

Ministerstvo vnitra naopak v předkládací zprávě odkazuje na prosincové usnesení vlády, ve kterém jsou podle něj místa předsedkyně a místopředsedů ERÚ vedena jako místa služební. Vitásková proto podle resortu musí do 60 dní od vzniku služebního poměru, tj. nejpozději do 1. března 2016, složit služební slib. Vitásková to ale s odkazem na energetický zákon odmítá.

Dopis ministra Mládka

„K tomuto stanovisku nás opravňuje i dopis ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z 6. ledna 2016, který jasně deklaruje snahu o urychlené přijetí technické novely energetického zákona," uvedla Vitásková na webu ERÚ. Podle ní by tak snaha ministerstva vnitra o to, aby vedení úřadu bylo podřízeno režimu zákona o státní službě, byla nadále bezpředmětná. O další snaze omezit nezávislost ERÚ byly již informovány příslušné úřady Evropské unie, dodala.

Ministerstvo vnitra oponuje, že premiér by byl pověřen prováděním úkonů vůči předsedkyni ERÚ pouze v běžných záležitostech, jako je například odměňování nebo služební hodnocení. „Nezávislost ERÚ jako úřadu proto nebude nijak ohrožena či omezena," uvedlo ministerstvo. Pokud by však Vitásková skutečně pod služební zákon přešla, nemohla by fakticky, kvůli svému trestnímu stíhání, funkci vykonávat.

Jasný záměr

Podle Vitáskové se tak jedná o jasný záměr, jak ji dostat z vedení úřadu. „Jak si takovou chybičku mám vysvětlit? Pokud se vloudí chyba, tak se ji musím pokusit napravit. A pokud se to napravení půl roku nedaří a nyní je tu snaha nás dostat na rok a půl pod premiéra, to přece není jen tak," řekla serveru Vitásková.

Vitásková se s premiérem Sobotkou i ministrem průmyslu Mládkem dostala na podzim do ostrého sporu. Úřad totiž odmítl na rok 2016 vypsat podporu pro obnovitelné zdroje ve výši 42 miliard korun. Podle Vitáskové neměla podpora potřebné schválení z Bruselu. Úřad nakonec ustoupil – zástupce Vitáskové Jan Nehoda před koncem roku podepsal nové cenové rozhodnutí.

„Podepsalo se to v době, kdy jsem byla na dovolené. Nevím, do jaké míry měl pan Nehoda nové podklady, že cenové rozhodnutí podepsal. Bude k tomu zasedat mimořádná porada vedení, kde tyto podklady budu chtít vidět. Protože 19. listopadu porada vedení jasně rozhodla, že se podpora vypisovat nebude," řekla serveru Vitásková s tím, že o tom, že ho Nehoda plánuje podepsat, nevěděla.