Černobílá fotografie zachycuje chlapce stojícího na ramenou davu na manifestaci Hizballáhu v Libanonu. Ceny se dnes předávaly na Staroměstské radnici, kde od středy začne výstava vítězných snímků.

Fotografie roku získala i první místo v kategorii Problémy dnešní doby a Bandžák vyhrál také kategorii Portrét s mladou nikaragujskou kojící matkou. Ta je stejně jako Fotografie roku černobílá. Kategorii Aktualita vyhrála fotografie Roberta Barky Ano Erdoganovi, Ne demokracii. Zachycuje davy příznivců prezidenta Erdogana v nočních ulicích po volbách v Turecku.

První cenu v kategorii Lidé, o kterých se mluví, má snímek Roberta Sedmíka s názvem Támhle je mikrofon. Zachycuje konflikt prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou na Pražském hradě ve chvíli, kdy se v květnu čekala demise vlády. Přestože premiér s demisí nepřišel, Zeman jednal tak, jako by se tak stalo, a Sobotku svou hůlkou odkázal k mikrofonu. Ze sálu odešel předtím, než Sobotka skončil projev.

Interiér rezidence primátora hlavního města Praha
Primátorská rezidence skrývá luxusní prostory. Žil zde však jen jeden primátor

Bandžák působí v blízkovýchodním regionu díky humanitární organizaci Magna, již spoluzakládal a která poskytuje zdravotní pomoc utečencům ze Sýrie. "Na stadion, kde se odehrávaly oslavy Hizballáhu a kde jsem snímek pořídil, mě pozvali místní známí. Tisíce zfanatizovaných lidí, dav podpořený vysokou úrovní propagandy. A tak zde rovněž vznikla fotografie chlapce, který za podpory svých kamarádů se zlatým boxerem na ruce zpívá bojové chorály a všichni mávají vlajkami na počest jejich lídra Hasana Nasralláha," popsal pořízení fotografie Bandžák.

Fotografie vznikla v městečku Hermel v Libanonu na hranici se Sýrií. Hizballáh zde každoročně oslavuje vítězství nad Izraelem. Bandžákovy fotografie většinou zobrazují lidi, kteří žijí na okraji společnosti. Za své fotografie získal několik ocenění, včetně Fotografie roku Czech Press Photo 2010 za portrét zraněného děvčete po zemětřesení na Haiti.

Transgas
Budovy Transgas nebudou památkou. Majitel je může zbourat

"Šlo o jednu ze dvou fotografií vybraných z černobílé série. Přestože nemohl fotograf pořídit snímek klasickou profesionální technikou, ale mobilním telefonem, podařilo se mu docílit toho, že je snímek dostatečně vypovídající a působivý," uvedl Petr Josek, předseda poroty. Podle poroty má vítězná fotografie výraznou autorskou invenci a fotografickou kvalitu. Porotu oslovila svými obrazovými kvalitami, silnou atmosférou, světlem, kompozicí i emocemi. "V kontextu soutěže představuje symbolickou připomínku nevyřešených politických konfliktů na Blízkém východě, jež nadále ovládají naši politickou diskusi," uvedla porota.

Součástí soutěže je Grant Prahy, roční stipendium magistrátu na fotografování proměn města. Jeho držitelem se dnes stal Matěj Dereck Hard, který byl nominován s portréty osobností žijících v Praze.

Pití alkoholu. Ilustrační foto.
Jen čtyři procenta mladých lidí v Česku nepijí alkohol, ukázal průzkum