Komunisté totiž při převzetí moci v roce 1948 jako jedno z prvních opatření již 23. února zavedli tzv. výjezdní doložku k cestovnímu pasu. Jimi řízené ministerstvo vnitra ji udělovalo pouze „v naléhavých a odůvodněných případech“, jak uváděl dobový tisk. Od zavedení doložek letos uplynulo 71 let. Smutné výročí aktuálně připomnělo na svém webu ministerstvo zahraničí.

A záruku máte?

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund měli v únoru 1948 štěstí, že byli již skoro rok v Africe, jinak by se z nich zřejmě světoběžníci nestali. Aby nekomunisté mohli doložku získat, potřebovali řadu povolení – od zaměstnavatele a uliční organizace strany i řady dalších organizací. Všechny se musely zaručit, že jde o správné soudruhy, kteří se vrátí „budovat lepší zítřky“.

Vyučování ve školách před padesáti lety
Kádrové posudky a zkreslená historie. Jak vypadaly školy před padesáti lety?

„Na výjezdy měli nárok jen lidé prověření režimem. Kdo měl kádrový škraloup, tak na cesty do zahraničí a zejména na Západ musel zapomenout,“ řekl Deníku historik Pavel Mücke z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Nešlo přitom o československý vynález – podobné omezení volného pohybu bylo zavedeno třeba v Sovětském svazu i v jím spravované části Německa. „Nebyla to úplně nová věc, na kterou by lidé nebyli zvyklí, protože podobně striktní nařízení existovalo už za protektorátu,“ připomněl Mücke. Ani získání cestovního pasu i doložky neznamenalo, že se lidé přes hranice dostali.

Mnohdy je na hraničním přechodu zastavili pohraničníci nebo celníci při důkladné kontrole, zda s sebou nevezou něco, co nemají. Třeba vysokoškolský diplom. Kdo si jej s sebou vzal na dovolenou, zřejmě se z ní už nechtěl vrátit zpět. Povinnost mít výjezdní doložku padla až s koncem komunistické vlády. Češi na Západ mohou volně jezdit od 4. prosince 1989.

Tisková konference poštovní známka Zikmund Hanzelka Muzeum jihovýchodní Moravy. Miroslav Zikmund jr.
Tisíce gratulací. Sto let si cestovatel Zikmund užívá. Syn se moc "nepotatil"