Rath, jenž je stíhaný v souvislosti s dřívějším působením ve funkci středočeského hejtmana pro podezření z korupce, poslal z vazby do Sněmovny už 12 předloh. Dolní komora je zatím projednávat nemůže; jednací řád totiž předpokládá, že je navrhovatel uvede osobně. Soud nyní rozhodl, že poslanec by se mohl dostat z vazby na dvoumilionovou kauci; státní zástupce se ale odvolal.

Zrušení původní normy o neziskových nemocnicích prosadila vládní koalice předloni. Poukazovala na to, že za pět let její platnosti nebyla nikdy využita. Opozice tehdy namítala, že jde o další krok k privatizaci lůžkových zařízení.

Zisk by zajistil činnost nemocnice

Neziskové nemocnice by mohli podle nynější předlohy zakládat stát, kraje, obce i soukromníci. Na řízení by se podílela správní rada. Veškerý zisk takové nemocnice by mohl být využit jen na zajištění její činnosti. Nemocnice by neplatila daně, nemohla by podléhat exekuci a nesměla by také poskytovat úvěry nebo ručení za jiné fyzické nebo právnické osoby.

Rozsah poskytované péče a spádové oblasti neziskových nemocnic by stanovovalo ministerstvo zdravotnictví na návrh krajů a zdravotních pojišťoven. Nemocnice by zajišťovaly i pohotovostní služby včetně stomatologické péče, případně i záchrannou službu.

„Návrh zákona stanovuje podmínky pro poskytování zdravotních služeb neziskovými nemocnicemi v rozporu s platnou právní úpravou, a to zejména se zákonem o zdravotních službách," uvádí návrh vládního stanoviska.