Rathova novela zákona o veřejném zdravotním pojištění stanoví, že pojišťovny by plně hradily antikoncepci dívkám od 15 do 18 let a ženám, které pobírají dávky v hmotné nouzi. „Cílem této novely je zabránit nechtěnému těhotenství a snížit počet umělých přerušení těhotenství," napsal Rath v důvodové zprávě.

Kabinet ale v návrhu stanoviska namítá, že pojišťovny mají ze zákona hradit jen služby, které mají zachovat nebo zlepšit zdravotní stav lidí. Antikoncepce se zdravotním stavem nesouvisí.

Novelou zákona o státní sociální podpoře chce Rath podle důvodové zprávy dosáhnout zvýšení porodnosti. Nárok na příspěvek na dítě by měly mít podle novely všechny rodiny, nejvyšší možná částka by se měla vztahovat na rodiny se dvěma, případně se třemi dětmi. Příspěvek by se podle předlohy nevyplácel na čtvrté a další dítě. Kabinet patrně uvede, že opatření by bylo diskriminační.

Jen na první dítě

Rath chce také zrušit úpravu, podle níž se vyplácí porodné jen na první dítě. Jeho maximální výše by se podle novely vztahovala na rodiny se dvěma, případně třemi dětmi. Na každé další dítě by bylo porodné čtvrtinové.

Vláda upozorní, že celkový nárok na státní rozpočet by byl více než 20 miliard korun za rok. „Zvyšování mandatorních výdajů v současné ekonomické situaci považuje vláda za nepřijatelné," uvádí návrh stanoviska.

Ratha policie stíhá pro podezření z přijetí úplatku. Ve vazbě je už déle než půl roku. Vyšetřování se chýlí ke konci, obžaloba by mohla být hotova do několika týdnů.