O záměru sociálních demokratů prosadit na dnešním jednání obnovení krizového štábu informoval již v neděli ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ústřední krizový štáb podle něj může na situaci reagovat lépe, než rada pro zdravotní rizika, a to především díky zapojení všech nezbytných složek.

Ministři za ČSSD i někteří opoziční politici v posledních dnech zdůrazňují, že obnovení fungování štábu je s ohledem na epidemickou situaci na místě. Hamáček štáb označuje za vhodnější nástroj na rozhodování v době krize, než je vláda. Hamáček ČTK napsal, že ohledně svolání krizového štábu nenastala žádná změna. Štáb zatím svolán nebude, dodal.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Nejspíš přijdou i další opatření, uvedl Vojtěch. Pravidla pro karanténu se změní

"ČSSD stále zastává názor, že aktivace Ústředního krizového štábu, tedy celého systému krizového řízení, do kterého stát nainvestoval nemalé finanční prostředky a energie, by byla v současné době nejlepším řešením. Koaliční partner ale zastává jiný názor," napsal ČTK Hamáček.

Snahu ČSSD podpořila také opozice. „Přece se nemůžete nechat poručníkovat a nechat řídit tuhle zemi jedním bláznivým chlapem, který rozhoduje podle toho, jak mu řekne Mára Prchal, anebo jeho kartářka či astroložka,“ komentoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš dnes dopoledne znovu zdůraznil, že dobře funguje vládní rada pro zdravotní rizika, kde jsou zastoupeni i ministr vnitra, obrany a zdravotnictví. Návrh na zřízení štábu podle něj nikdy nebyl "na stole" "Ani dneska, ani na vládě," uvedl. Sociální demokraté podle něj při neformálních rozhovorech říkají, že o štábu mluví do médií, "protože je to politika".

Krizový štáb v boji s koronavirem

Ústřední krizový štáb je pracovním orgánem vlády určeným k řešení krizových situací. O aktivaci štábu rozhoduje premiér, který také vybírá jeho předsedu. Mezi jeho členy patří 14 náměstků ministrů, předseda Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, generální ředitel HZS, náčelník Generálního štábu armády, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, hlavní hygienik, ředitel Státního zdravotního ústavu a vedoucí Úřadu vlády.

Uzavřené přední dveře autobusu MHD v Praze
ON-LINE: V Praze i dalších regionech začínají platit přísnější opatření

V souvislosti s koronavirem byl krizový štáb poprvé aktivován 16. března letošního roku, ačkoli vládní ČSSD o jeho zřízení usilovala již od počátku měsíce. Do jeho čela usedl epidemiolog a tehdejší náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, kterého později nahradil ministr vnitra Jan Hamáček.