Klip i stránky slibují střadatelům „státní příspěvek", a to ve výši 1,5násobku ukládané částky. Ve skutečnosti lidé dostanou zpět část svých odvodů.

Dva body ze svého

Od ledna je totiž možné přesměrovat tři procentní body do vlastního spoření u fondů, k tomu je nutné přidat částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Do konce dubna to udělalo podle ministerstva práce jen asi 32.000 lidí. „Klip se snaží jednoduchou formou připoutat pozornost lidí, aby se více zajímali o důchodové spoření," uvedl mluvčí vlády.

Hlavním sloganem kampaně je věta: Natankujte na penzi! Hrdina klipu varuje, že všem v důchodu „dojde benzín", takže by měli spořit. Tvrdí, že pokud si člověk uloží měsíčně 500 korun, stát mu dá 750. Tímto „státním příspěvkem" jsou ve skutečnosti vrácené odvody. Od konce května do konce června se objeví ještě letáky, inzeráty v tisku a kampaň na internetu. Propagace vyjde na 20 milionů, dodal Hrubeš.

Negativní kampaň

V dubnu lidé podle ministerstva práce uzavřeli 9610 smluv na spoření. Je to zatím největší měsíční přírůstek. Vláda původně počítala s jinými čísly. Odhadovala, že by se do reformy mohla postupně v několika letech zapojit až polovina ekonomicky aktivních lidí, tedy 2,5 milionu. Premiér Petr Nečas (ODS) však koncem loňského roku řekl, že zájem bude nejspíš nižší, a to kvůli „masivní negativní kampani". Sociální demokraté už několikrát zopakovali, že po převzetí vlády druhý pilíř zruší. Odbory organizovaly stávku i demonstrace.

Podle premiéra by lidé ale měli na své stáří myslet a měli by se zajistit. Společnost totiž stárne a státní systém rostoucí počet důchodců neutáhne, penze z něj prý budou klesat. „Nespoléhejte pouze na stát. Zajistěte si klidnou budoucnost více zdroji příjmů ve stáří. Důchodové spoření je výhodné minimálně pro polovinu populace," vzkázal přes mluvčího vlády Nečas.

Výhodnější je pro bohatší

Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se spoření části odvodů u fondů vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší. Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek naopak tvrdí, že reforma je nevýhodná skoro pro všechny. Kvůli vyvedení peněz ze státního systému do spoření by se prý musely zvýšit odvody.

Lidé nad 35 let mají na rozhodnutí čas jen do konce června. Ministerstva práce a financí ale připravují novelu, která by měla důchodové spoření upravit a podle dostupných informací také prodloužit lhůtu pro zapojení pětatřicátníků a starších do reformy. Mluvčí ministerstva práce nechtěla chystané změny přiblížit, prý se na nich nyní pracuje.