Návrh rozpočtu, který vláda schválila na konci září, počítá se schodkem 50 miliard korun, příjmy 1,31 bilionu korun a výdaji 1,36 bilionu korun. Rozpočet by měli poslanci schválit do konce roku, jinak země bude hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

"Návrh rozpočtu jsme dnes znovu schválili v identickém znění a bude odeslán do Poslanecké sněmovny tak, aby se neztrácel čas a aby nová sněmovna, jakmile se ustaví, jej mohla začít projednávat a schválit, aby se země vyhnula rozpočtovému provizoriu," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády. "Jednání o rozpočtu bylo velmi krátké, šlo jen o formalitu," dodal ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.
Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu se schodkem 70 miliard

Sněmovna bude po volbách jednat o rozpočtu v odlišném složení, než jaké měla dosud. Dosavadní vládní koalice má ovšem mezi poslanci nadále většinu, i když s výrazně posíleným počtem zástupců hnutí ANO a menším počtem zákonodárců z řad ČSSD a lidovců. Silnější je proti dosavadnímu složení pozice ODS, noví jsou ve sněmovních lavicích Piráti a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD).

Vláda zároveň bude muset nově zvolené Poslanecké sněmovně znovu předložit i návrh státního závěrečného účtu za rok 2016. Proto i k němu dnes schválila usnesení, které to umožní. Závěrečný účet, podle kterého loni stát hospodařil s přebytkem 61,8 miliardy korun, obsahuje i návrh, jak se s přebytkem vypořádat.

Volby 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě - Lubomír Zaorálek.
Zaorálek s Chovancem jedou do krajů, budou se zpytovat z propadu ČSSD

Kabinet chce díky přebytku ušetřit asi 60,81 miliardy korun na státních dluhopisech. Zhruba o 960 milionů hodlá navýšit účty státních finančních aktiv. Státní finanční aktiva zahrnují například peníze státu na bankovních účtech, státní pohledávky vůči zahraničí, cenné papíry a majetkové účasti státu včetně státních dluhopisů. Návrh státního závěrečného účtu poslala vláda do Sněmovny už koncem dubna. Rozpočtový výbor jej projednal teprve v září.

Volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29,64 procenta hlasů, druhá ODS měla 11,32 procenta, třetí Piráti 10,79 procenta, SPD 10,64 procenta, KSČM 7,76 procenta, ČSSD 7,27 procenta, KDU-ČSL 5,8 procenta, TOP 09 5,31 procenta a Starostové 5,18 procenta. ANO má ve dvousetčlenné Sněmovně 78 mandátů, ODS 25, Piráti a SPD shodně po 22, KSČM a ČSSD po 15, lidovci deset, TOP 09 sedm a Starostové šest.