Kraj požaduje, aby 90 procent příjmů z poplatků za znečišťování ovzduší dostávaly kraje a aby zbytek putoval do státního rozpočtu. Státní fond životního prostředí by tak z částky vybrané od průmyslových podniků nezískal ani korunu. Podle vlády by to však narušilo podstatu fungování fondu. Navíc podle premiéra by paradoxně změna mohla kraji přinést v kombinaci financováním z národních a evropských zdrojů méně peněz.

„Nyní dostane kraj násobně více, než se tam vybere na poplatcích," uvedl Rusnok. Zároveň upozornil, že účelem regulace je, aby znečišťovatelé vypouštěli co nejméně škodlivin. „Cílem tedy je, aby se nevypouštěli žádné škodliviny a neplatili se žádné poplatky," dodal.

Moravskoslezské zastupitelstvo návrh obhajuje tím, že většina vybraných poplatků za znečišťování v regionech do nich není zpětně vrácena. Tvrdí, že kraje jsou v rámci svého území schopny výnosy z poplatků použít efektivněji, neboť znají dobře místní poměry. Fond podle nich předloni získal na poplatcích 430,7 milionu korun, z Moravskoslezského kraje to bylo přes 110 milionů. Výdaje do ovzduší ale prý dosáhly pro celou ČR jen 170,8 milionu ko­run.

Rusnok dnes také uvedl, že vláda uložila ministrovi životního prostředí, aby přišel se systémem, který by odrážel návrh Moravskoslezského kraje, a to především po roce 2016, kdy bude méně peněz z evropských zdrojů.

Rozšíření kontroly domácností

Kraj také požaduje rozšíření kontroly na otop v domácnostech. Požaduje je kvůli tomu, že lidé využívají své staré kotle na tuhá paliva i ke spalování odpadů, což se ale těžko prokazuje. Nyní mohou úředníci využívat ke kontrole jen metodu měření tmavosti kouře. Samotné kotle mohou kontrolovat pouze v prostorách pro podnikání.

„Návrh byl opět dobře míněný, ale problematický. To je návrh, aby se prolomila ústavní ochrana domovní svobody. A opět jsme uložili ministrovi životního prostředí, aby hledal účinné nástroje na kontrolu těch topenišť, ale takové, které by neprolamovaly základní lidské svobody, které chrání ústava," uvedl premiér.

O umožnění kontrol kotlů v domácnostech se debatovalo ve Sněmovně už předloni v souvislosti s návrhem nového zákona o ochraně ovzduší. Ministerstvo životního prostředí ale nakonec ustanovení do normy nevložilo kvůli prolomení ústavního práva domovní svobody. Tím argumentují i tvůrci předkládací zprávy. Novela navíc podle nich nestanoví ani podmínky kontroly a způsob, jakým by se spalování nepovolených paliv zjišťovalo a prokazovalo.