Premiér původně avizoval, že kvůli podání demise svolá mimořádné zasedání vlády první pracovní den po závěru ustavující schůze poslanců. V pondělí má však Sobotka v plánu pracovní cestu do Budapešti na summit 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Na středu už bylo svoláno řádné jednání kabinetu s běžným programem.

"Vzhledem k tomu, že skončila ustavující schůze Poslanecké sněmovny, vláda podá v souladu s ústavou demisi. Stane se tak na nejbližším zasedání vlády, které již bylo svoláno na středu 29. listopadu," uvedl Sobotka.

V Bruselu po jednání summitu Východního partnerství před novináři doplnil, že podepíše doplnění programu tohoto jednání o bod, ve kterém vláda formou usnesení přijme demisi. Poté, co Sobotka připojí svůj podpis, toto usnesení "bude doručeno na Pražský hrad". Stejnou formulaci použil premiér i po upřesňující otázce, zda hodlá usnesení do rukou hlavy státu předat osobně.

Kabinet už před měsícem bezprostředně po volbách omezil svou činnost, neposílá do Sněmovny nové zákony a zabývá se jen neodkladnými záležitostmi.

Kandidáti na prezidenta
Finální devítka v boji o Hrad. Vnitro pustilo do voleb očekávané uchazeče

Demisi podává kabinet k rukám prezidenta, který následně vládu pověří vykonáváním funkce do jmenování nové vlády. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jmenuje premiérem zřejmě ve středu 6. prosince, jeho chystanou menšinovou vládu pak v pátek 15. prosince.

Sobotka demisi vlády oznámil už jednou letos v květnu kvůli nejasnostem kolem podnikání tehdejšího ministra financí Babiše. Situaci hodlal vyřešit koncem celého kabinetu, protože chtěl zabránit předsedovi ANO, aby se po odvolání stylizoval do role "mučedníka". Když však Zeman přišel s výkladem, že Sobotkova demise by mohla znamenat pouze jeho konec a pokračování ministrů, premiér od plánu ustoupil a odvolal Babiše.

Při setkání na Hradě, které Babišovu odvolání předcházelo, Zeman v květnu přijal Sobotku, jako by přišel s písemnou demisí, zatímco premiér dorazil pouze na konzultaci. Zeman po schůzce řekl, že ceremoniál s demisí považuje za konečný a nevidí důvod, aby se v budoucnu opakoval. Úřad vlády v říjnu avizoval, že Sobotka demisi oficiálně oznámí prezidentovi dopisem.

Jiří Hlavatý
Kalousek dostal svetr od končící Jermanové. Po Hlavatém chtěl pytel