"Od věku 21 let se souhlasem toho člověka, který je postižen nějakou deviací, která může vyústit v agresivní chování, na jeho žádost může být proveden lékařský zákrok, který ho velmi výrazně zbaví toho pudu ubližovat okolí," řekl Němeček novinářům. Podle něj je tím pádem možné lépe chránit případné oběti.

Omezení sexuálního pudu se provádí léky, které pacient ale může vysadit, a pud se obnoví, nebo operačně, kdy se odstraní hormonálně aktivní část varlat, což je zákrok nevratný. Evropská komise kritizovala Česko za chirurgické kastrace, v řadě zemí Evropy jsou zakázány.

Chirurgické kastrace doporučila zachovat sexuologická společnost. Podle jejího vědeckého sekretáře profesora Petra Weisse se po zákroku dopustí sexuálního zločinu čtyři procenta pacientů, při útlumu léky 17 procent. K argumentu Evropského výboru proti mučení, že jen dvě země v Evropě chirurgické kastrace povolují, Weiss uvedl, že v řadě zemí se neprovádějí prostě proto, že tam žádná specializovaná sexuologická léčba pro tyto lidi neexistuje. "Jsou však země, jako například USA, kde se využívá této možnosti u sexuálních delikventů, ani nemusejí být deviantní v mnohem širší míře," řekl Weiss.

Podle dnes schválené novely bude možné provést chirurgickou kastraci i těm pacientům, kteří dosud nespáchali sexuálně motivovaný trestný čin, ale jsou vážné důvody, proč se domnívat, že tento čin v budoucnosti spáchají.

Kastraci delikventů upravila v roce 1970 vyhláška, od dubna 2012 ji zákon zakázal provádět u lidí mladších 25 let, ve vazbě a vězení. V letech 2000 až 2010 ji podstoupilo 80 pacientů. Vláda v roce 2012 odmítla chirurgické kastrace zastavit s odůvodněním, že jsou alternativou celoživotního uzavření v ústavu a dělají se jen po svobodném rozhodnutí.

Ochranná péče

Ochranu veřejnosti před potenciálně nebezpečnými pacienty mají zajistit také ustanovení novely, která se týkají ochranné péče. Poskytovatelé, kteří zajišťují ochranné léčení, budou mít nově povinnost hlásit policii, že pacient nenastoupil k léčbě. Hlásit budou muset i to, že se pacient z nemocnice svévolně vzdálil nebo že nedochází na pravidelné kontroly. "Tímto reagujeme na požadavky změn v tomto systému, aby byli včas zachyceni potenciálně nebezpeční pacienti," uvedl Němeček.

Další změny se týkají asistované reprodukce, změny pohlaví nebo posudkové péče u pracovně lékařských služeb. Asistovanou reprodukci by nově mohli provádět i gynekologové nebo porodníci. Změna pohlaví bude umožněna i u pacienta, který je ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody, zabezpečovací detence nebo v ochranném léčení.

U posudkové péče a poskytování pracovně lékařských služeb bude snížena administrativní i ekonomická zátěž v návaznosti na zrušení povinnosti pracovně lékařských prohlídek, dohledu na pracovištích a poskytování poradenství při výkonu práce. Platnost novely je navržena od ledna 2017.