Tuto variantu doporučuje jí předkládaný návrh věcného záměru, který ve středu projedná vláda, jako nejvhodnější pro úpravu problematiky takzvaného "whistleblowingu".
Whistleblowing je oznámení nekalého jednání, které se odehráva na pracovišti. Podle věcného záměru by zaměstnanci veřejného sektoru, ale také soukromých firem měli mít možnost upozornit na trestné činy prostřednictvím orgánů činných v trestním řízení s vidinou určité ochrany. Ta by byla právní a působila tak, aby oznámení nebylo zaměstnanci v důsledku na škodu či újmu.

Vztažení připravovaných paragrafů pouze na trestné činy má ten smysl, že se jedná o takové činy, na jejichž postihování má společnost největší zájem, vysvětluje věcný záměr, který má ČTK k dispozici. Podle něj má být chráněn především pracovní poměr oznamovatele, chystaná pravidla by také důkazní břemeno obrátila v neprospěch zaměstnavatelů.

Jinými možnostmi, které věcný záměr zmiňuje, je zakotvit podmínky ochrany pro všechny fyzické osoby, a to na oznámení buď protiprávního jednání, nebo také trestněprávního jednání.

"Whistleblowing může být chápán jako jeden ze způsobů řízení rizik uvnitř organizace, a to jak v soukromé, tak i ve veřejné sféře. Zaměstnanci současní i bývalí jsou zpravidla první, kdo se o nekalých praktikách na pracovišti dozví," poznamenává věcný záměr legislativního řešení. Vláda letos v červnu schválila analýzu zabývající se možnostmi ochrany oznamovatelů a uložila Peake připravit nyní předkládaný věcný záměr.

Za hlavní přínosy nové ochrany materiál pro vládu pokládá vyšší míru objasněnosti korupčních případů, a tím i zvýšení důvěryhodnosti země. Snížení úplatkářství by prý mohlo zlevnit výrobky a služby, do jejichž ceny jsou nyní náklady na korupci započítány. A podobné opatření prý napomůže kladnému vnímání Česka na mezinárodní úrovni.

Proti záměru poněkud překvapivě nejostřeji v připomínkovém řízení vystoupila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která návrh zásadně odmítla a žádá, aby bylo od celého záměru ustoupeno. Ohrozil by prý především poctivé občany, neboť každý, kdo by jim chtěl uškodit, by mohl oznámit jejich údajné trestné jednání a byla by mu poskytnuta veškerá ochrana. Podle předkladatele návrhu je to však ze strany odborů nepochopení celého konceptu ochrany oznamovatelů.