„Dnes ráno pan vicepremiér Babiš avizoval, že ještě chce debatovat o financování, které de facto překračuje volební mandát této vlády. Já si ale myslím, že je třeba plánovat a není možné se zastavit na takovémto malicherném důvodu, doufám, že se někam výrazně posuneme," řekl Chovanec.

Debata ministrů, které se zúčastnil také policejní prezident Tomáš Tuhý, se pak protáhla a skončila odložením koncepce. Sobotka zdůraznil, že počet policistů podle plánu naroste k číslu, které sbor měl v roce 2006. Babiš potvrdil, že o nároku ministerstva chce jednat, a to během března, kdy se bude dohadovat i s ostatními resorty. Rozpočtový výhled by kabinet měl schvalovat v dubnu.

Způsob schvalování koncepce dnes zkritizovali členové sněmovního bezpečnostního výboru. Chovancův spolustraník Václav Klučka (ČSSD) poukázal na to, že ministr materiál výboru nepředložil k projednání a ti se k němu tak nemohli vyjádřit, jak je zvykem například v branném výboru. Ke kritice se přidali i další poslanci. Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) řekl, že o neprojednání ve výboru bude informovat Babiše a šéfa klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Pokud podle něj vláda dokument schválí a výbor k němu bude mít výhrady, „boj se svede jinde".

Posílení bezpečnosti

Chovanec novinářům řekl, že případný nábor policistů nebude jednoduchý, protože fyzickými testy a psychotesty projde jen jeden z deseti uchazečů. „Pokud stát chce mít bezpečnost, musí si ji zaplatit. V minulosti tu byla tendence oslabovat policii, armádu, tajné služby, tato vláda od samého začátku svého mandátu tyto služby a složky posiluje," řekl.

Nejvíc nových příslušníků by měly získat pořádková a kriminální policie. Podle koncepce by jich mělo být celkem 2410. U pořádkové policie je problém s nedostatkem lidí, část obvodních oddělení nemůže zajistit nepřetržitý provoz. Koncepce počítá s tím, že na každém územním odboru policie vzniknou alespoň dvě prvosledové hlídky, které budou vyjíždět k nebezpečným situacím. Tyto hlídky budou také speciálně vybaveny pro rizikové situace. K dispozici by měly mít balistické vesty, helmy a šíty nebo dlouhé zbraně.

Požadavek na posílení sboru vychází podle policejního prezidenta Tuhého z aktuální bezpečnostní situace. „To, že policie rok 2015 zvládla, a dovedu si představit, že na jedničku, neznamená, že tyto potřeby tady nejsou," řekl Tuhý. Dodal, že je nutné reagovat na bezpečnostní trendy v Evropě i České republice.

Kvůli současné migrační krizi se počítá s posílením cizinecké policie, která by v příštích pěti letech měla přijmout 740 nových členů. Podle dokumentu cizinecká policie potřebuje posily i kvůli případnému zavedení kontrol na hranicích.

Dokument počítá i s přijetím dopravních policistů, kterých by mělo přibýt 430. Díky tomu by mohla vznikat třeba nová dálniční oddělení. Posily by měly dostat třeba protidrogové nebo protiteroristické jednotky.