Podle mluvčí ministerstva zahraničí Johany Grohové se má vláda příští týden ve středu zabývat výhradně darováním vojenského materiálu Kurdům. Prodej zbraní firmami podle ní bude oddělen od mezivládního daru. O jeho rozsahu se stále jedná. První náměstek ministra zahraničí Petr Drulák k tomu minulý týden uvedl, že výzbroj by do Iráku mohla zamířit už na konci srpna.

„Jednání s kurdskými představiteli probíhají. Zároveň informujeme centrální iráckou vládu, protože ctíme teritoriální celistvost státu," sdělil k tomu dnes státní tajemník na ministerstvu obrany Daniel Koštoval. „S kurdskými představiteli probíhají jednaní jak po linii českých firem o prodeji zbraní, tak po linii českého státu o daru v podobě munice do lehkých ručních zbraní," doplnil.

Podpora českých firem

Ministerstva zahraničí a obrany podle Koštovala podporují české firmy, které chtějí Kurdům prodat zbraně, a zajistí případný transport pro jejich dodávky. Ty budou podléhat licenčnímu řízení na ministerstvu průmyslu a obchodu.

O zbrojní pomoc mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, totéž zvažují i Británie a Německo. Chystanou českou pomoc v pondělí podpořil prezident Miloš Zeman a minulý týden ji přivítal i irácký velvyslanec v Praze Husajn Mualla.