Návrh zahrnuje mezi reklamu na léky také průzkumy trhu, marketingové studie a poregistrační studie, které nebude možné nadále provádět za úplatu. Za zapojení do studie dostávali lékaři od firem peníze, případně mohli vyjet například na lukrativní zahraniční kongres, který byl pobytovým zájezdem. Státní ústav pro kontrolu léčiv dal už několika firmám za takové konání pokuty. Novela pokuty výrazně zvyšuje až na 15 milionů korun.

Novela také zpřesňuje a výrazně omezuje sponzoring kongresové turistiky. Jasně stanoví, že lze lékaři hradit pouze zdůvodnitelné výdaje, a ty jsou jen čtyři – na dopravu, stravu, ubytování a registrační poplatek.

Pokud návrh přijme i sněmovna a Senát, budou zakázány soutěže, loterie a hry, kterými chtějí firmy ovlivňovat předepisování léků, postihne marketing prostřednictvím třetí osoby, regulace má platit pro zástupce farmaceutických firem, lékaře a lékárníky, ale i jejich rodiny, které by s nimi na lukrativní kongres jely.

Novela uloží firmám, aby ve svém účetnictví dokládaly příjmy a výdaje související s reklamou na konkrétní lék. Státní ústav pro kontrolu léčiv má pak nově dohlížet také na reklamu na potravinové doplňky a reguloval ji, aby doplňky nebyly nadále uváděny jako léčiva.