Návrh rozpočtu podle Kalouska předpokládá o desítky miliard korun vyšší výdaje, než je nezbytné. Týkají se podle něho navíc vesměs sociálních dávek a mezd ve veřejném sektoru, investic minimálně. „Vláda předkládá dokument, který svědčí o něčem úplně jiném než o tom, co vláda tvrdí, že chce šetřit a investovat. Nic takového vláda nedělá," řekl Kalousek.

Skopeček soudí, že se kabinet s konečnou platností vzdal snahy o postupnou konsolidaci veřejných rozpočtů. „To je neobhajitelná hospodářská politika podkopávající budoucnost české ekonomiky a našich občanů," uvedl v tiskové zprávě. Skopeček poukázal na to, že podobné schodky navrhovaly vlády za ekonomické recese, a kritizoval další růst mandatorních, tedy zákony daných výdajů. Snižuje se tím podle něho prostor i pro investice, ač je vláda zdůrazňuje.

Koaliční kompromis, myslí si Dolejš

Místopředseda KSČM a stranický ekonomický expert Jiří Dolejš chápe návrh rozpočtu jako koaliční kompromis. Soudí, že je sestaven podle příliš optimistické prognózy vývoje hospodářství a že výdaje málo podpoří ekonomický růst. Řadu problémů vidí Dolejš i ve struktuře návrhu rozpočtu, jmenoval peníze pro kraje a na pomoc firmám, které zasáhly sankce proti Rusku.

Návrh nyní dostane k projednání Sněmovna, závěrečné schvalování by se mělo uskutečnit v polovině prosince. Potom dostane předlohu k podpisu prezident Miloš Zeman, který v České televizi uvedl, že je dobrá a splnila jeho podmínky. Jde o to, aby investice rostly rychleji než spotřeba domácností a spotřeba domácností rychleji než spotřeba vlády, uvedl.

Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu pro příští rok počítá s celkovými výdaji 1,219 bilionu korun a příjmy 1,119 bilionu korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO) již ale uvedli, že deficit bude zhruba 90 miliard korun.