Senátní novela autorského zákona, o níž rozhodne Parlament, má podle předkladatelů především usnadnit život folklorním sdružením a pořadatelům kulturních a společenských akcí. Ti by nově nemuseli jejich program oznamovat autorskému svazu, pokud na nich budou hudebníci hrát jen skladby lidové hudby od neznámých autorů. Senát doporučil upravit taky lhůty pro oznámení hudebních akcí a jejich programu autorskému svazu.

Kabinet proti zjednodušení ohlašovací povinnosti nic nenamítne, Senát podle materiálu převzal ustanovení z novely navrhované ministerstvem kultury. Rovněž tuto předlohu projednají ministři v pondělí. Úprava by pro pořadatele i dodavatele folklorních hudebních produkcí znamenala minimální administrativní zátěž, stojí v předběžném stanovisku. Ohlášení navíc bude znamenat právní jistotu pro autorský svaz i pro pořadatele.

„Bude eliminováno riziko, že se ukáže, že některá z uvedených folklorních písní ve skutečnosti autora má nebo byla předváděna v autorské úpravě," uvádí materiál pro ministry. V obou případech by pořadateli hrozilo, že kvůli bezdůvodnému obohacení uhradí dvojnásobek licenční odměny.

Autorské poplatky nejsou jednotné. Liší se třeba podle počtu návštěvníků koncertu nebo charakteru akce.