Ačkoli kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář iniciativu Kovářové uvítal, kabinet podle předběžného stanoviska pro ministry upozorní na to, že záležitost upravuje vládní novela, jež je před projednáváním ve Sněmovně. Kabinet předloze vytkne to, že se zabývá jen postavením prezidentova kancléře a nezahrnuje taky sněmovního a senátního kancléře. „Je zcela nevhodné, aby tyto osoby s obdobným postavením byly v jednom případě zákonem výslovně upraveny a v dalších nikoli," stojí v předběžném stanovisku.

Vládní legislativci navíc zpochybňují legislativní odbor prezidentské kanceláře jako evidenční místo, protože není zřízen zákonem. Kabinet v novele navrhuje, aby jednotným evidenčním místem bylo ministerstvo spravedlnosti.

Kabinet se postaví kriticky i k dalším pasážím návrhu Kovářové, podle nichž by prezidentův kancléř nesměl zastávat žádnou funkci v politické straně nebo hnutí, měl by být bezúhonný a měl mít takové zkušenosti a morální vlastnosti, které zaručovaly, že bude funkci řádně zastávat. Podmínky vycházejí podle předběžného stanoviska z přísných předpokladů pro soudce a přísedící, s nimiž prý nelze prezidentova kancléře srovnávat, když jde spíše o politicko-administrativní funkci.

Mynář předal v červnu Kovářové majetkové přiznání za předminulý rok. Kovářová ho s Mynářovým souhlasem zveřejnila na webu. Mynář v dokumentu uvedl, že měl podíl ve čtyřech firmách a že je bez dluhů. Už tehdy Kovářovou vyzval, aby se v souvislosti s majetkovými přiznáními zasadila o zpřesnění zákona o střetu zájmů. Poslankyně později uvedla, že přiznání za loňský rok Mynář před veřejností skrývá.

O Kovářové návrhu rozhodnou zákonodárci. Vládní stanovisko je pro ně jen doporučující.