„Předpokládám, že naším lídrem v Olomouckém kraji se stane dvojka na kandidátce, tedy Roman Váňa,“ řekla prostějovská místostarostka a místopředsedkyně krajského výboru ČSSD Alena Rašková. Roman Váňa včera v podvečer její úvahu potvrdil: „Ano, budu krajskou jedničkou.“

Vaz ve vrcholné politice zlámal Miloslavu Vlčkovi více než milion korun v hotovosti, který před pěti lety vracel svému tehdejšímu asistentovi, prostějovskému advokátovi Zdeňku Klapkovi. Miloslav Vlček přiznal, že mu peníze neposlal bankovním převodem, ale vrátil v hotovosti. Porušil tím zákon o praní špinavých peněz. Hrozí mu za to pokuta až půl milionu korun.

„Vážený pane doktore, všichni, komu jsem kdy pomohl, se na mě vy…, nutně potřebuji půjčit milion sto tisíc korun,“ požádal Vlček v roce 2005 esemeskou Zdeňka Klapku.

Advokát politikovi zatelefonoval nazpátek a řekl mu, ať zavolá sekretářce a sdělí jí číslo účtu. „Půjčka mi pak byla v hotovosti vrácena,“ napsal ve vyjádření adresovaném Prostějovskému deníku Klapka.

Křeslo šéfa Poslanecké sněmovny se pod Vlčkem povážlivě kývalo už kvůli před nedávno medializované kauze s pětadvaceti­milionovou státní dotací pro občanské sdružení Sport centrum Harrachov. Státní dotace totiž skončila v areálu privátního hotelu, který do loňského září spoluvlastnil prostějovský právník Petr Vrtal.

„Jsem z toho všeho hodně na rozpacích a je mi smutno,“ vyjádřila se k Vlčkovu neohrabanému vysvětlování kauz a jeho následnému odchodu z vysoké politiky Alena Rašková. Nechápe, jak se mohl politik Vlčkova kalibru vymlouvat, že Petra Vrtala nezná, a ke kauze s dluhem pouze prohlásil, že nevěděl, že předáváním tak vysoké sumy v hotovosti porušuje zákon. „Člověk jeho zkušeností by se měl chovat a vyjadřovat opatrněji a v první řadě si zjistit, co je legální,“ nechala se slyšet místopředsedkyně krajského výboru ČSSD.

Přesto vyzdvihla Vlčkovu práci pro okres. Ostatně stejně jako několik oslovených předsedů mikroregionů.

Slušný člověk, říkají kolegové

„Je to slušný člověk. Když mohl, tak nám pomohl,“ prohlásil ve čtvrtek o Miloslavu Vlčkovi bezpartijní šéf Mikroregionu Protivanovsko a starosta městyse Protivanov Karel Trnečka. Připomněl, že Vlček obci pomohl získat dotaci na rekonstrukci školy. A co Trnečka říká na výše zmíněné aféry? „Nevím, jestli je to, co se o panu Vlčkovi píše, vůbec pravda,“ odpověděl.

Starosta Mikroregionu Plumlovsko a krumsínský starosta Jaroslav Střelák (Nezávislí demokraté) hovoří o Miloslavu Vlčkovi obdobně. „Znám ho od doby, kdy v devadesátých létech vstoupil do politiky. Vnímám ho jako člověka, který se snažil lidem pomoci, vycházel jim vstříc,“ vyjádřil se Střelák. Podivuje se, že média vytáhla informace proti Vlčkovi krátce před volbami. „Kvůli tomu mám na tuto záležitost svůj názor,“ prohlásil.

Bezpartijní předseda Mikroregionu Němčicko a starosta Mořic Jaroslav Knap přiznal: „Zaskočila mě spousta toho negativního, co se před nedávnem o panu Vlčkovi napsalo. Říkal jsem si, proboha, vždyť já ho znám úplně jinak,“ řekl Knap. Prý pokaždé, když starostové na Němčicku potřebovali s něčím poradit, Vlček přijel. „Konzultovali jsme s ním třeba rozvoj Mořic, vytvoření průmyslové zóny,“ zmínil se Jaroslav Knap.

Je podle něj Vlček osobností, která je pro region nenahraditelná? „To je filozofická otázka. Vždy to půjde dál, přijdou noví lidé,“ reagoval.

Vlčka v čele sněmovny nahradí místopředsedkyně Němcová (ODS)

Dosavadního předsedu sněmovny Miloslava Vlčka nahradí v čele této parlamentní komory dosavadní první místopředsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Informaci o Vlčkově rozhodnutí rezignovat oznámil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Občanští demokraté ještě předtím pohrozili, že pokud Vlček neodstoupí, navrhnou jeho odvolání.

Místopředsedkyně Němcová je připravena se nové role chopit. "To vyplývá z mojí funkce první místopředsedkyně," řekla ČTK. Připomněla, že během uplynulých čtyř let zastupovala Vlčka v řadě situací. "Na to není potřebná žádná speciální příprava," podotkla. Domnívá, že je zbytečné, aby sněmovna ještě do voleb volila nového předsedu. "Já za sebe bych doporučovala ODS žádnou novou volbu nepodstupovat," dodala.

Vlček je prvním předsedou sněmovny po roce 1992, který sám rezignoval na svou funkci. Všichni jeho předchůdci: Milan Uhde (ODS), Miloš Zeman (ČSSD), Václav Klaus (dříve ODS) i Lubomír Zaorálek (ČSSD) skončili ve funkci uplynutím volebního období. (čtk)