V okolí Máchova jezera pobývá minimálně sedm vlků. Jeden z nich měl na začátku roku malé zranění. To jsou nejčerstvější poznatky ochranářů přírody, kteří šelmy na Českolipsku monitorují.

Čtěte také: Potvrzeno! V horách nad Chomutovem se zabydleli vlci

Jak to vypadá s aktuálním výskytem vlků v jejich domovském revíru na severu území, se pracovníci Správy CHKO Kokořínsko Máchvův kraj vydali prozkoumat ihned poté, co se objevila první souvislá sněhová vrstva.

Do terénu vyrazilo deset účastníků, kteří prošli asi 60 kilometrů různých tras v částech Máchova kraje. „Ačkoliv ranní sněžení trochu narušilo bezproblémové stopování, podařilo se najít některé stopy. Kromě stop veverek, kun, prasat, srnců, jelenů, daňků, lišek a zajíců se podařilo najít i stopy vlčí," popisuje Petr Lumpe zoolog ze Správy CHKO Kokořínsko.

Vlci drží stopu

Stopu vlčí hlídka nalezla hned na šesti místech. „Počty se však daly odhadnout jen těžko, protože vlci jdoucí v zástupu často došlapují do stop toho prvního a jen tu a tam se stopní dráha rozdělí do samostatných stop. Mnohdy tak nebyl zřejmý počet jedinců v jedné stopní dráze, nebo nebylo možné zjistit, zda několik nalezených drah na více místech nezanechala během jedné noci stejná skupina vlků," doplnil okresní zoolog.

Určitě se ale podle něj dá hovořit minimálně o sedmi vlcích. „Hlavní smečku tvořilo pravděpodobně pět vlků. Pohybovali se především v oblasti svého nejčastějšího výskytu, kde jsou také nainstalované fotopasti, které ke konci minulého roku zachycovaly jen jednotlivé kusy," popsal Petr Lumpe.

Poraněná tlapa

Mezi nejzajímavější nálezy patřila stopa, v níž se objevovala krev, pravděpodobně po drobnějším poranění tlapy. „Šlo o vlka, který se pohyboval mimo hlavní smečku a část cesty jej doprovázel ještě další jedinec, který se vzápětí vydal jiným směrem," dodal Lumpe.

Mezi nejzajímavější nálezy patřila stopa, v níž se objevovala krev, pravděpodobně po drobnějším poranění tlapy. Zdroj: CHKO Kokořínsko

Tyto informace potvrzují, že se na Českolipsku vlkům zalíbilo. Druhým důležitým faktem je informace z léta, kdy vlčí hlídky a ochránci šelem jásali, když se před fotopastí objevila minimálně čtyři hravá vlčata, která zvídavě fotopast okukovala. Podařilo se tím po více než sto letech potvrdit rozmnožování vlků v Čechách.

V posledních dnech potvrdili výskyt vlka obecného také v sousedním kraji, a to na Chomutovsku. Vlci se zde začali pohybovat koncem léta. Nyní se o jejich přítomnosti nepochybuje. „Loni se začaly častěji objevovat více či méně věrohodné informace o výskytu vlků v Krušných horách, teď máme snímek z fotopasti," říká Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc. Snímky sice nemohou vzhledem k nízké kvalitě stoprocentně zaručit, že jde o vlka, ale chomutovští myslivci a lesníci mají jasno. Vlky pozorují už od léta.

Čtěte také: Vlčí smečka u Kokořína se rozrostla nejméně o čtyři mláďata

Vlkům se totiž v Čechách žije lépe než v Beskydech. „Do Beskyd se vlci vrátili už před dvaceti lety, ale na rozdíl od Českolipska jsou tam pravděpodobně pouze jednotlivá zvířata, která se nerozmnožují," uvedl již dříve Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha.

Lidé by se vlků neměli bát, podle expertů jde o plachá zvířata, která většinou utečkou, pokud zavětří člověka.