Vnitro zruší školy v Praze-Ruzyni, Jihlavě a Brně, přičemž zachová zbylé vyšší policejní školy v Praze-Hrdlořezích, Pardubicích a Holešově. Důvodem je podle mluvčí složitá ekonomická situace a zastavení náborů k policii. Změnu připravovala od března do května pracovní skupina složená z odborníků ministerstva a Nezávislého odborového svazu Policie ČR.

„Tato koncepce, zachovávající osu Střední Čechy – Východní Čechy – Morava, tedy školy v Praze, Pardubicích a Holešově, může přinést roční úsporu až 144 milionů korun," sdělila Čermáková. Částku ale podle ní ještě může ovlivnit vývoj v ekonomice a velikosti policejního sboru. Mluvčí uvedla, že vnitro ředitele zrušených škol už informovalo a ještě se chystá vyjednávání týkající se zákona o majetku státu. Výuka se nezastaví úplně, podle návrhu budou v těchto místech samostatná školicí střediska pro policii.

Speciální výcvik

Vyšší policejní škola v Jihlavě patří velikostí i kapacitou kolem 300 studentů k menším školám, jako jediná však připravuje policisty pro dopravní službu a zajišťuje speciální výcvik řidičů služebních vozidel v resortu ministerstva vnitra. Zařízení vzniklo před 48 lety. Má 83 zaměstnanců. Ředitel Zdeněk Sadecký se k návrhu na zrušení školy odmítl vyjádřit.

Podle hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (nestraník za ČSSD) by se podobná zařízení neměla rušit, aniž by byly známy dopady. „Je mi líto, že kraj se o podobných věcech dozvídá až jako poslední. Přestože se ho to bezprostředně netýká, uvítal bych větší informovanost," řekl Běhounek.

Tři zbylé školy se zaměří na různé specializace: v Praze to bude například výuka pořádkové a dopravní policie, jazyková příprava a speciální řidičský výcvik, v Pardubicích kriminální policie, ochrana utajovaných informací, krizové řízení nebo pyrotechnika a v Holešově cizinecká policie, zbraně a střelivo a střelecká příprava.

Změny se podle vnitra netýkají Policejní akademie ČR v Praze, protože je státní vysokou školou, kterou zřizuje zákon, zatímco u ostatních škol je zřizovatelem vnitro.

Rozhodnutí souvisí také se snížením počtu policistů jako vyučujících, které chce vnitro s ministerstvem financí navrhnout ve středu vládě. Zatímco k letošnímu květnu jich bylo 335, kvůli úsporám chtějí úřady snížit počet na 252.