"Téma alkoholu ve spojení s kriminálními činy a domácím násilím jsme dlouho opomíjeli. Máme obrovský dluh. Téměř se o tom nemluví. Alkohol hraje v řadě trestných činů roli a je třeba přestat se tvářit, že tento jev neexistuje," uvedl Vobořil. Dodal, že Češi jsou k pití alkoholu velmi tolerantní.

Podle koordinátora kvůli přehlížení problému chybí čísla a studie o dopadech alkoholu, výzkumů je málo. "V české populaci až dvě třetiny případů domácího násilí můžeme detekovat v propojení s alkoholem. Až 70 procent žen uvádí, že pokud se jejich manžel opíjí jednou, dvakrát i víckrát týdně, měly s domácím násilím zkušenost," shrnul výsledky Vobořil.

Podle něj americký výzkum ukázal, že zvýšení ceny alkoholu snižuje pravděpodobnost násilí. Zdražení o procento vede k pětiprocentnímu poklesu rizika výpadů. Koordinátor poukazuje i na zjištění Světové zdravotnické organizace (WHO), podle níž pod vlivem alkoholu přibývá i sexuálního zneužívání dětí v rodinách.

Ilustrační foto
S pětiměsíční opařenou dívkou ze Svitav odlétl vrtulník

Podle zjištění domácí násilí někdy zažilo zhruba 28 procent žen v Česku. Skoro třetina z nich musela po útoku vyhledat lékaře. Výzkum centra pro oběti domácího a sexuálního násilí, společnosti proFem, ukázal, že za léčbu obětí domácího násilí se ze zdravotního pojištění v roce 2014 vydalo 1,85 miliardy korun. Léčení chronických onemocnění, k nimž domácí výpady přispěly, stálo téměř 1,1 miliardy. Dalších 215 milionů si připlatili sami poškození.

Koordinátorův tým a další experti připravují nyní novou národní strategii boje proti nelegálním i legálním drogám a hazardu na dalších devět let. Hotova by měla být v prvním pololetí příštího roku, nový kabinet by ji pak mohl schválit do konce příštího roku. Dokument by měl obsahovat opatření k omezení nadměrného pití. Vobořil před pár dny zmínil například návrh na zvýšení spotřební daně či daně z přidané hodnoty u alkoholických nápojů. V plánu je ale také velká osvětová akce, která má upozornit právě na násilí pod vlivem alkoholu, a to na výpady za dveřmi domovů, sexuální útoky či na zneužívání dětí.

Ilustrační foto
Tragédie: Při tréninku zemřel motokrosový závodník