Když chtějí Češi v horkých letních dnech uhasit žízeň, nejčastěji si natočí obyčejnou vodu z kohoutku. Pak si dojdou pro pivo „ze sedmého schodu“, nebo z ledničky vytáhnou minerálku. Při večerní grilovačce si ale lidé nejraději dopřejí vychlazenou desítku či dvanáctku. Vyplývá to z průzkumu agentury SANEP pro Deník, ve kterém šestnáct set respondentů odpovídalo na otázku, co pijí v létě nejčastěji.
Nejlepším pšeničným pivem na světě je podle britské soutěže World Beer Awards pšeničný Primátor Weizenbier (na snímku ze 7. října) z Náchodského pivovaru.
|
Foto: ČTK
Výsledky tak ukazují, že Češi nepozbyli zdravý rozum: experti na výživu i lékaři doporučují ve vedrech vypít několik litrů (nealkoholických) tekutin denně.
„Základem je dodržovat pitný režim nejen čistou vodu, ale i minerálkami. Naopak nevhodná je černá káva. Ta tělo odvodňuje. Stejně jako pivo,“ řekl Blanenskému deníku lékař Zdeněk Grünwald.
Ostatně právě kávě patří v průzkumu SANEP jedno z posledních míst s necelými dvěma procenty.
Co se týče souboje vody a piva o post nejoblíbenějšího nápoje, situace se výrazně promění k večeru. Ve chvíli, kdy si lidé dají maso, zeleninu nebo další pochutiny na gril, sáhnou nejraději po desítce či dvanáctce.
Opečené dobroty zapíjejí tři čtvrtiny Čechů pivem a šestina lidí vínem, vyplývá z průzkumu mezi zákazníky řetězce Albert. Voda – ať už ta obyčejná kohoutková, či minerální – obsadila během grilovaček až třetí místo se sedmi procenty.