„Jsem přesvědčen o tom, že si za to sociální demokracie může z části sama. Je hezké říci, že budu něco vysvětlovat programově, ale ta kampaň, kterou ty dvě nejsilnější strany vedou, je trapná. Ony na sebe útočí a vnášejí do společnosti atmosféru označování arciďáblů a označování někoho za Hitlera, a to je nepřípustné,“ řekl Filip. Zmínil, že komunisté v lednu vyzvali ostatní politické strany k tomu, aby předvolební kampaň proběhla slušně. „Ale ty strany se tím nezabývaly a spustily konfrontační kampaň,“ dodal Filip.

Proti jeho slovům se ostře ohradil šéf ČSSD Jiří Paroubek. Uvedl, že v demokracii je takový postup běžný. „Volební kampaně jsou o tvrdém ostrém ideovém střetu a v zemích okolo nás je ten střet mnohem tvrdší. V Severní Koreji je to možná jinak, tam se všichni drží za ruce a pějí sborové písně, ale v demokracii to tak bývá,“ ohradil se proti Filipovi Paroubek.

Tvrdý střet

„Hovořit o tom, že si za to někdo může sám tím, že je drzý a že má inzerci, která někomu nevyhovuje, v demokracii tomu tak prostě je, že střet bude tvrdý,“ dodal Paroubek.

Filip svým prohlášením reagoval na incidenty, které se odehrály v minulém týdnu na předvolebních mítincích sociální demokracie. Ve středu jeden z účastníků mítinku napadl místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Údajně kvůli zlosti na deregulaci nájemného, kterou ČSSD zavedla, dal Sobotkovi ránu pěstí. Ten poté skončil v nemocnici. Od čtvrtka je v domácím léčení. Kormě toho ve středu někdo v Plzni zapálil volební stánek ČSSD, v úterý pak na mítinku v Kladně zase mezi účastníky mítinku kdosi hodil litrovou sklenici s utopenci, podle ČSSD jen náhodou nezranil jednu z účastnic.