Třicetiletého programátora z Olomouce Vojtěcha Pikala vyslala Česká pirátská strana do sněmovních voleb jako svou jedničku v Olomouckém kraji.

Po fenomenálním volebním tažení, kdy se Piráti stali třetí nejsilnější politickou stranou v Česku a obsadili 22 křesel ve Sněmovně, nejenže získal poslanecký mandát, ale v pátek se tento 1. místopředseda pirátské strany stal místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Usedl do „horní“ lavice, hned vedle sněmovní matadory Jana Hamáčka (ČSSD) a Vojtěcha Filipa (KSČM).

„Bude to zajímavé. Jsem v nadšeném očekávání. Trochu mě překvapuje, že se do rozpravy hlásí zvednutím ruky, nikoliv zmáčknutím tlačítka, možná by se mohl udělat krok dopředu,“ uvedl krátce po zvolení v rozhovoru pro Deník.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na zabíjačku, tancovačku i vláčky

Co říkáte volbě? Ve vašem případě proběhlo vše podle očekávání, ne tak u předsedy ODS.
Jsem potěšen, že jsem byl zvolen. Děkuji za to všem volitelům. U pana Fialy jsem překvapen nepříjemně.

Tím, že se deklarovalo respektování výsledků, a nestalo se?
Nerespektovaly se. Nevím, jestli to znamená, že dohody se neplní…

Jak se cítíte v lavici vedle matadorů Filipa a Hamáčka?
Bude to zajímavé. Jsem v nadšeném očekávání (úsměv).

Na kolegy poslance shlížíte z místopředsednického křesla tak trochu z vrchu? Nebojíte se, že vám to stoupne do hlavy?
Před volbami jsme si dali (Piráti) takovou zásadu, že nás funkce nesmí změnit. Nesmím přibrat a podobně (úsměv). Doufám, že ani tato funkce mě nezmění, protože ten důvod, proč jsem byl zvolen a proč mě členové podporovali, je právě to, že jsem takový, jaký jsem. A já věřím, že se ze své pokory nezměním v něco jiného. Věřím, že to nezmění ani postavení nahoře, protože to postavení nahoře je pořád postavením služebníka, který akorát potřebuje mít přehled o tom, co se děje v sále, nikoliv pro to, aby se díval na diskutující svrchu.

K práci ve vedení dolní komory je dobré mít ústavně-právní znalosti, procedury jsou důležité, sbíráte již zkušenosti? Jako odborník na IT se musíte hodně co učit?
Čtvrtým rokem jsem místopředsedou České pirátské strany, předsedám jejich celostátnímu fóru a v minulosti jsem předsedal i na zasedání Evropské pirátské strany. Vstřebávat jednací řád a pravidla není pro mě žádný problém. Ústavou není problém se prokousat. Novinkou pro mě bude praxe, tam očekávám, že se budu nějakou dobu učit, ale zásadní překvapení nečekám. Musím však přiznat, že mě trochu překvapuje, že se do rozpravy hlásí zvednutím rukou, nikoliv zmáčknutím tlačítka, jako je to možné ve většině zastupitelstev. Tady by se možná mohl udělat krok dopředu.

Můžete navrhnout a inovovat..?
Budu moci.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Olomouci
VIDEO: Vánoční strom v Olomouci už svítí, trhy začaly

Přímá demokracie je doplněk

Když jste získal mandát, zmínil jste, že by vás lákala práce v organizačním výboru. Jako místopředseda jste jeho součástí, ale v jiném výboru být nemůžete, je to změna proti představám? Nebo jste naplnil, v co jste doufal?
Ano, od počátku jsem uvažoval o práci v organizačním výboru Poslanecké sněmovny, který připravuje agendu, řeší procesní věci, no a s pozicí místopředsedy je to přesně ta práce.

Jednou z vašich priorit je otázka přímé demokracie a obecného referenda. Jako poslanec jste pro nějaké omezování zastupitelské demokracie? Chápu to správně?
Ne. Přímá demokracie je pro mě doplňkem zastupitelské demokracie, ne její náhradou. Chci poskytnout občanovi další možnost, jak ovlivňovat dění a fungování státu.

Jak zatím hodnotíte fungování sněmovny?
Zatím to probíhá podle očekávání, až na dnešní situaci s nezvolením pana Fialy.

Vojtěch Pikal
Olomoucký Pirát Pikal: Životní změna? Jako poslanec budu víc ve vlaku

Kancelář v Olomouci se chystá

Rýsuje se ve Sněmovně spolupráce ANO, komunistů a SPD? Vnímáte to tak?
Hlasovací stroj tak na úrovni Sněmovny funguje. Je otázka, zda se tato spolupráce přelije do vlády, nebo ne…

Jak vy ji vidíte?
Řekli jsme, že vládu, kde bude mít většinu ANO nebo kde bude mít vedoucí pozici nepodpoříme. To stále platí.

Jak osobně hodnotíte proces sestavování vlády. Dal se dostatečný prostor povolebním vyjednáváním, třeba diskuse o možnosti ANO bez předsedy hnutí?
Nejsem součástí týmu, který vyjednává za Piráty, nedovolím si to hodnotit.

Jestli na závěr můžeme zpět do Olomouce: Jak vidíte kontakt s voliči? Už máte kancelář a kde vás lidé najdou?
Budu mít pravidelné setkání s voliči, už jedno proběhlo minulý měsíc, další plánuji na počátek prosince. Minimálně jednou měsíčně budu v Olomouci na otevřeném setkání s lidmi. Kancelář je v běhu, místo je vybráno.

Vojtěch Pikal (30 let)
Poslanec České pirátské strany zvolený za Olomoucký kraj Vojtěch Pikal se stal místopředsedou Poslanecké Vojtěch PikalZdroj: Pirátská stranasněmovny v prvním kole hlasování, v němž získal 102 hlasů. Potřeba bylo 98. Před volbou vystoupil a představil se plénu.

Vojtěch Pikal vystudoval informatiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. V roce 2013 byl na pracovní stáži v Budapešti, poté pracoval jako vývojář a tester software v Olomouci, programátor v Prostějově a softwarový analytik v Praze. Do České pirátské strany vstoupil v roce 2012. Věnuje se organizování laprů a dalších her pro mládež, je členem Českého svazu ochránců přírody, kde léta působil jako vedoucí oddílu Mladých ochránců přírody.