Návrh na neplatnost voleb dal ke krajskému soudu neúspěšný kandidát Karel Janský, který kandidoval za stranu Změna pro Strakonice. 

Ilustrační fotografie.
Byly volby rovné? Soud si pozval 30 svědků!

Podle Janského, jehož hnutí získalo ve volbách 4,23 procenta, se volební kampaň odehrála v rozporu s ústavou, napsal web ČT24. Jánský argumentoval nerovnými podmínkami předvolebního boje pro opozici. 

Karel Janský, 54 let, Změna pro Strakonice.Zdroj: Deník/ Jana Štroblová

Podle něj byla v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i na sloupech lamp zvýhodněna Strakonická Veřejnost. „Měli možnost ovlivňovat rozvržení předvolební propagace,“ uvedl pro Českou televizi už v půlce měsíce. Na řadě lamp mělo před volbami plakáty vítězné hnutí.

Zástupce radničního zpravodaje Jánskému nejdřív slíbil, že otisknou inzerát, pak to ale odmítl. „Z dobré vůle jsme konzultovali inzerát s radnicí. Objednávka byla schválena, poté jsme náhodou zjistili, že je to politická reklama,“ řekl Karel Dobiáš z Regionálního vydavatelství. Vydavatelství mělo s městem ústní dohodu, že politické inzeráty nezveřejní.

Vypovídaly desítky lidí

K tomu, zda byly podmínky pro volební boj pro všechny strany, hnutí a sdružení rovné, vypovídaly desítky lidí. „Krajský soud si k líčení pozval na tři desítky svědků,“ řekla ve čtvrtek 15. listopadu tisková mluvčí Krajského soudu v Českých Budějovicích Ivana Vobejdová. 

Soud dal nyní Jánskému za pravdu. "Mohlo dojít k hrubému porušení voleb ve všech 27 okrscích. Soud poukázal na to, že skutečně město potažmo městské kulturní středisko neumožnilo například dostatečnou politickou propagaci na plakátových plochách opozičním silám, a narušilo tak svobodnou soutěž politických stran," uvedl zpravodaj České televize Radim Bártů.

Ilustrační foto
Pardubice mají vládu. Koalice ustavující jednání zvládla

"Ukázalo se, že naše tvrzení o nerovnosti voleb ve Strakonicích bylo pravdivé a mám oprávněný pocit vítězství. Naším cílem je, aby opakované volby přivedly do zastupitelstva větší počet subjektů," řekl Strakonickému deníku Janský. S verdiktem nesouhlasí vítěz voleb, uskupení Strakonická veřejnost, v jejímž čele stojí Břetislav Hrdlička.

"Rozhodnutí krajského soudu mne překvapilo a nerozumím mu. Zpochybnit názor téměř 52 procent voličů je zarážející. Nic, proč by měly být volby ve Strakonicích neplatné, jsme neudělali," řekl deníku Hrdlička.

Soud nařídil opakování voleb, proti rozhodnutí není možné se odvolat.