Za nimi následuje v aktuálním modelu pro koalice SPD s 12 procenty, KSČM s pěti procenty, ČSSD se třemi procenty, koalice Trikolóra, Svobodní a Soukromníci s 2,5 procenta a Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty se dvěma procenty.

Autoři průzkumu podotkli, že Přísaha se v modelu objevila poprvé. "To, zda si našel již své stálé příznivce, ukážou až další měření," dodali.

Miloš Zeman při natáčení pořadu S prezidentem v Lánech
Zeman se přesunul na invalidní vozík. Kellnerovi udělí posmrtně Řád bílého lva

V modelu pro samostatné strany se na prvním místě umístilo ANO s 22,5 procenta a Piráti jsou druzí s 20 procenty. Oproti únoru si ANO o dva procentní body polepšilo a Piráti o dva procentní body přišli. Tyto pohyby jsou podle autorů výzkumu pod hranicí statistické významnosti.

"Jinými slovy podle březnového i únorového modelu se aktuálně síly ANO a Pirátů zhruba vyrovnaly," uvedli. Pořadí dalších stran, které se dostaly na pětiprocentní hranici a výš, se oproti únorovému dotazování výrazněji nezměnilo.

Návrat na začátek roku

"Volební preference, a to ať už se podíváme na model, který bere v potaz koalice, nebo čistě stranický, se vrátily někam mezi lednová a únorová čísla, někam na začátek roku. Což připisujeme zejména tomu, že ta únorová vlna byla sbírána v době, kdy byla zaváděna ta nejpřísnější protiepidemická opatření," řekl ČT analytik Kantaru Pavel Ranocha.

Kontroly řidičů na Přerovsku
Konec nouzového stavu: Hranice okresů se otevřou, zoo přivítají návštěvníky

Pro nejnovější volební model se sbírala data ve dnech 25. března až 1. dubna, v té době se opět prodlužoval nouzový stav kvůli pandemii koronaviru a dál platila přísná opatření, která vláda zavedla od začátku března. Na otázky týkající se podpory koalic odpovědělo 945 lidí, na dotazy k podpoře jednotlivých stran 978 respondentů.