Změnu volebního systému je podle něj nutné uskutečnit co nejdříve, a to zhruba do tří měsíců, tedy před předčasnými volbami do Sněmovny. Ty vyhlášeny nejsou, ale Janeček je pokládá za pravděpodobné. „Je potřeba to udělat co nejrychleji," zdůraznil.

„Navržený volební systém je takový, že budeme mít 81 volebních obvodů, stejně jako senátních, z důvodu jednoduchosti," popsal Janeček. V každém volebním obvodu voliči zvolí dva poslance a každá strana bude moci navrhnout nejvýše dva kandidáty. To podle něj pomůže zejména malým stranám. Volič bude moci zaškrtnout dva kandidáty, které chce, a jednoho, kterého nechce.

Potřebujeme říkat i koho nechceme

Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček.Je přesvědčen o tom, že po změně volebního systému a následných volbách, které označil jako spravedlivé, se do Sněmovny dostanou výrazně lepší lidé, než jsou v ní dnes. Tito lidé se podle jeho představ mohou vzít z existujících politických stran i z občanské společnosti. Současný systém, kdy volič může kroužkovat své favority na kandidátce, je podle něj slabá věc. „My potřebujeme jako voliči říkat také, koho nechceme," zdůraznil.

Tento systém by podle něj nutil strany, aby nominovaly nejlepší kandidáty, protože ty špatné by lidé nevolili. „I když ti lidé nejsou odsouzení, nadační fond proti korupci o většině lidí ví, jak kradou nebo nekradou," prohlásil a upřesnil, že jde o lidi, kteří jsou u moci.

Matematik a úspěšný obchodník na burze Janeček je jedním z podnikatelů, kteří se v poslední době výrazně veřejně angažují. Zatím se soustředil na protikorupční aktivity především prostřednictvím svého Nadačního fondu proti korupci. V poslední době přišel s projektem Pozitivní evoluce, který má vést k tomu, aby lidé odpovědně přemýšleli o své budoucnosti.