Deník ho doprovázel v pátek odpoledne do volební místnosti v budově Vysoké školy logistiky v Palackého ulici, kam dorazil i se svou manželkou.

„Volil jsem ho už v prvním kole, protože mi přišel solidnější a komunikativnější. Více mluví s lidmi a má i lepší výslovnost," shrnul přednosti svého kandidáta senior, podle kterého dá prý spousta obyčejných lidí na to, jak člověk mluví.

Václav Bílek pracoval celý život jako malíř pokojů a srovnává život za svého mládí a dnes.

„Tehdy byla aspoň práce, ale teď? Mladí lidi nemají žádnou budoucnost. To by se mělo rozhodně změnit,"soudí.

Důchodce se poté, co vhodil hlasovací lístek se jménem Miloše Zemana do urny, vydal i se svou manželkou na cestu k domovu.

Přestože má silnou artrózu kolene a při chůzi potřebuje hůlku, šel v silných mrazech přes celé město. Bydlí totiž v Mostní ulici v centru Přerova.

Sobotní odpoledne strávil jako většina národa u televizních obrazovek, kde sledoval průběžné výsledky voleb.

„Seděl jsem v obýváku od oběda až do půl deváté večer, takže jsem sledoval celý ten vývoj. Stihl jsem se jen posvačit a napít minerálky. Bylo to hodně napínavé, ale výsledek je přesně takový, jaký jsem si přál," poznamenal spokojeně.

Jiřinka Bohdalová byla překvapení

Zášť k protikandidátovi Miloše Zemana Karlu Schwarzenbergovi ale necítí.

„Karel za to nemůže, je to Vídeňák a není mu moc rozumět," komentoval jeho neúspěch. Na Miloši Zemanovi mu vadí jen jedna věc.

„Mrzí mě, že není nikde vidět jeho žena, ale všude jen ta dcera. Překvapením byla i Jiřinka Bohdalová," komentoval její vystoupení po boku vítězného kandidáta v televizi.

A jak hodnotí prezidentskou kampaň?

„Ze začátku to vypadalo, že jsou oba kandidáti docela kamarádi, ale pak už na sebe hodně útočili. Řekli si to svoje, ale když je boj, tak je boj," míní.

Vítězství Miloše Zemana oslavil se svou manželkou, a přestože kvůli špatnému zdraví nemůže pít alkohol, tentokrát udělal výjimku a dal si deci červeného vína.

„Jsem spokojený s tím, jak to dopadlo. Teď už si přeji jen to zdravíčko," uzavřel.