V Česku není systém zaměstnaneckých penzí zaveden, přesto je ČR povinna změny do zákona zavést. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. Účinnosti má nabýt dnem vyhlášení ve sbírce zákonů.

Zaměstnanecké penzijní pojištění ovšem mohou v Česku nabízet instituce z jiných zemí EU, které k tomu mají povolení a oznámí tuto činnost České národní bance. Zaměstnanecké penzijní pojištění je organizováno a financováno prostřednictvím zaměstnavatele.

Vratislav Mynář. Ilustrační foto.
Zemanův kancléř nejvyšší prověrku mít nemusí. Mynář: Vyhrál zdravý rozum

Cílem směrnice EU je podle předlohy usnadnit mobilitu pracovníků mezi členskými státy tak, že jim zůstanou zachovány výhody z doplňkových důchodových systémů. Jedním z cílů směrnice je také to, aby klienti a čekatelé na důchod, kteří se pohybují po unii, byli na požádání informováni o svých doplňkových důchodových právech.

Instituce zaměstnaneckého penzijního pojištění budou muset informovat klienta před skončením zaměstnání o tom, jaký dopad bude mít skončení zaměstnání na jeho důchodová práva ze systému.

Ministerstvo financí novelu předložilo ve zcela stejné podobě, ve které už prošla podstatnou částí legislativního procesu. Předchozí vláda návrh schválila loni v březnu a poté ho předložila Sněmovně. Vzhledem ke konci volebního období však nebyl legislativní proces řádně dokončen. Požadavky EU přitom měly být do českého právního řádu začleněny do 23. května.

Ilustrační foto.
Projekt eNeschopenek vláda odložila. Používat by se měly až od roku 2021
Ministryně financí Alena Schillerová
Ministři byli "skromní". Schillerová hodlá přidat do kultury i zdravotnictví