"ČEZ odešle do 30. dubna zúčastněným společnostem bezpečnostní dotazník. Nová vláda pak osloví konečné uchazeče, kteří budou součástí tendru," uvedl po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). 

Bezpečnostní dotazník Havlíček označil za standardní mezinárodní proces. 

V úterý 13. října  skončil zásah v bývalých muničních skladech ve Vrběticích.
Šlo o útok na zboží, nebyl to akt státního terorismu, řekl Babiš

„Říkali jsme, že se nejedná o zahájení tendru. Naopak se jedná o prověření všech možných uchazečů. Tendr není psán někomu na míru. Jak Korea, tak Francie jasně deklarovaly, že chtějí jít do tendru a splnit technologické a preferenční parametry,“ uvedl s tím, že účast Rosatomu je definitivně vyloučena. 

Podle březnového vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu zůstala ruská firma spolu s francouzskou EDF, korejskou KHNP a severoamerickým Westinghousem mezi uchazeči o stavbu v Dukovanech, se kterými bude stát dál jednat. Vyřazena naopak byla čínská firma CGN. Účast Rosatomu dlouhodobě kritizovala část opozice i někteří bezpečnostní experti.

Rosatom: Netržní a politické rozhodnutí 

Ruská státní korporace pro jadernou energii (Rosatom) označila své vyloučení z tendru na dostavbu české jaderné elektrárny Dukovany za netržní a politické rozhodnutí, uvedl Interfax. Rosatom zdůraznil, že mírová atomová energie by měla stát mimo politiku.

Současně se domnívá, že tento krok Česka uškodí jeho vlastnímu průmyslu, protože ruský návrh počítal se zapojením stovek českých a evropských společností do projektu dostavby Dukovan, v jehož rámci mohly být uzavřeny kontrakty za miliardy eur.

Vyhoštění diplomaté s rodinami
Čeští diplomaté jsou zpět ve vlasti. Zvažujeme všechny možnosti, uvedl Hamáček

"Rosatom byl vždy stoupencem poctivé tržní soutěže, která zákazníkovi zaručuje nejlepší technologické návrhy za nejpřitažlivější cenu," uvedl Rosatom v prohlášení. Ruská a česká spolupráce v jaderné energetice měla přitom podle něj seriózní vyhlídky na rozvoj vzájemně výhodného partnerství nejen v Česku, ale i ve třetích zemích.

Rosatom také připomněl, že působí ve více než 50 zemích světa a plní své závazky, a to i vůči českým firmám.