Velikonočním pondělím vrcholí svátky jara i křesťanské oslavy vzkříšení Ježíše Krista, i když křesťané hlavní obřady prožili už v předchozích dnech. I na Velikonoční pondělí se v mnoha kostelích konají bohoslužby, patří ale zejména lidovým tradicím, koledám, pomlázce a malovaným vejcím.

V českých zemích se podle folklorních tradic chodí na koledu spojenou s pomlázkou či "mrskačkou". Vajíčka a kraslice symbolizují krásu oslavovaného zrodu nového života.

Chlapci a muži na Velikonoční pondělí navštěvují dívky a ženy s pomlázkami. V různých nářečích se jim říká také hodovačky, mrskačky, švihačky, ale i šlahačky nebo tatary. Jde o zapletený svazek čerstvě utržených vrbových proutků, kterým muži na Velikonoční pondělí symbolicky zmrskají všechny ženy.Na konci pomlázky jsou uvázány stužky a čím jsou barevnější, tím je pomlázka krásnější. Vyšlehaným ženám a dívkám je na další rok zajištěno mládí, krása a plodnost. Ženy muže odmění malovanými vajíčky, čokoládovými dobrotami a zejména na Moravě také skleničkami slivovice.

I kvůli častému popíjení alkoholu bývá závěrečný velikonoční den každoročně spojován s dopravními nehodami. Loni se stalo celkově o velikonočních svátcích 753 nehod, které si vyžádaly 15 lidských životů. Nejvíc smrtelných úrazů na Velikonoční pondělí zaznamenala policie v roce 2002, kdy zahynulo osm lidí.