"Koupili mi v Jindřichově Hradci rum v plastové lahvi. Je řádně okolkovaný, s účtenkou, ale tak mě ty zprávy vystrašily…," popsal starší muž z Prahy, proč dnes přišel do stánku před VŠCHT v Technické ulici v Dejvicích a odnesl si dvě prázdné lahvičky na vzorky.

Další lidé nosili ke stánku nebo na vrátnici školy skleničky s odlitou domácí pálenkou, ale i podezřelým rumem nebo vodkou. Kromě e-mailu od nich studentky zjišťovaly i to, kde daný alkohol koupili. Výsledky by měly být hotovy do týdne. V případě, že chemici odhalí nebezpečný alkohol, budou informovat i Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Jak testování probíhá?

Testování provádí Ústav konzervace potravin při fakultě potravinářské a biochemické technologie. Měření se dělá na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Přístroj vypadá podobně jako velká mikrovlnná trouba. Vzorek alkoholu se stříkne do nástřiku, ten se zplynuje a poté se v takzvané koloně uvnitř přístroje jednotlivé látky od sebe oddělí. Pak jdou do plamenového detektoru, kde se vypaří, množství obsažených látek se pak ukáže na monitoru počítače.

"To jedno měření trvá deset minut. My samozřejmě nastřikujeme dvakrát, pro jistotu," uvedl Ševčík. "Ti (lidé) dostanou orientační stanovení metanolu, to znamená budou tam mít napsaný obsah toho metanolu v té dodané kapalině, kterou dodají, s tím, jestli ta látka vlastně je takhle závadná nebo nezávadná, protože ten metanol se přirozeně vyskytuje v pravých destilátech," dodal.

Maximální obsah metanolu je podle Úředního věstníku EU 12 gramů na litr čistého etanolu, tedy například v litru 50procentní pálenky může být obsah metanolu nejvýše šest gramů.

Testování se dnes koná v rámci chemického jarmarku, kde si děti od mateřských až po střední školy mohou vyzkoušet nejrůznější pokusy. Vzorky alkoholu ale mohou lidé nosit i v pátek a v pondělí na oddělení komunikace budovy A v Technické ulici číslo 5 do místnosti 205.