Opoziční VV si těsně před jednáním o restitucích, které jsou posledním bodem, vzaly padesátiminutovou přestávku na jednání klubu, více času si už dnes vybrat nemůžou. Schůze bude pokračovat zhruba v 17:40.

Sněmovna si už před tím na návrh ODS a TOP 09 odhlasovala, že může jednat a rozhodovat o zákonech i po dnešní půlnoci. „Naší ambicí je, abychom nemuseli použít tento čas, chápeme to jako preventivní opatření," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Věci veřejné na tiskové konferenci také oznámily, že v hlasování o nedůvěře vládě, které chce vyvolat ČSSD, budou hlasovat proti kabinetu Petra Nečase (ODS).

Noční jednání

Sněmovní komise by podle VV měla vyšetřit „zásadní podezření na ovlivňování a zastrašování policie při vyšetřování kauzy CASA". „Na poslaneckém klubu už se připravují texty, abychom vydrželi číst do 21:00 naše příspěvky, tak aby nedošlo k hlasování o církevních restitucích," popsal John strategii VV pro dnešní jednání sněmovny. Koaliční poslanci si však později vládní většinou odhlasovali právě i možnost nočního jednání.

Podle Johna se kolem vyšetřování případu CASA objevila řada indicií, že demokracie v ČR je ohrožena a policie je zastrašována. „Ten vzkaz zní, kdokoliv se pustí do nějaké velké kauzy, kdokoliv se pustí do kauzy, kde je nějaký politik, může být zlikvidován, může být vyšetřován. Je to to nejhorší, co se mohlo v této chvíli policii, která se konečně nadechla, stát," řekl.

V aféře, která v posledních dnech rozvířila politickou scénu, jde o Kalouskovy telefonáty s vyšetřovatelem případu a s policejním prezidentem Petrem Lessym. Opoziční ČSSD kvůli tomu chce ve sněmovně vyvolat další hlasování o nedůvěře vládě, odehrát by se mohlo příští týden.