Úprava zařadí seniory mezi zvlášť zranitelné oběti. Budou tedy mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moct taky vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

O tom, kdo bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou trestní orgány. Rozhodující by neměla být věková hranice, ale zohlední se celkový psychický a zdravotní stav daného člověka.

Mezi zvlášť zranitelné budou podle novely patřit i oběti trestného činu teroristického útoku, činů spáchaných pro příslušnost k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství a činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Zařazeny k nim budou i oběti násilí nebo pohrůžky násilím. Právní výbor doporučil přiřadit i oběti nátlaku, a to kvůli domácímu násilí.

Předloha taky upraví vedení registru poskytovatelů pomoci obětem tak, aby tito lidé byli sami schopni si rychle vyhledat jednotlivé nabízené služby odborné pomoci. Částečně se rozšíří oprávnění obětí, které nehovoří česky, na překlad vybraných písemností.