Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro Čapí hnízdo už česká policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Babiše. Toho a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka dnes doporučil sněmovní výbor vydat k trestnímu stíhání.

Členové výboru v úterý odmítli doporučení ministerstva financí, aby byl projekt Čapí hnízdo vyjmut z evropského financování a dále řešen jako národní dotace. Šest rukou zvednutých na souhlas nestačilo; dalších šest přítomných bylo proti a dva se hlasování drželi.

Jednání o důvěře vlády v Poslanecké sněmovně 16. ledna v Praze. Andrej Babiš
Vláda Babiše nedostala důvěru. Gazdík: Skončila sranda, začíná realita

Podobný výsledek mělo také hlasování o navrhovaném usnesení, že výbor bere na vědomí doporučení OLAFu – Evropského úřadu pro boj proti podvodům, který se souvislostmi financování Čapího hnízda zabýval a navrhl vyčlenit tento projekt z evropského financování. Ani k jeho přijetí se nezvedl dostatek rukou (v tomto případě s rozložením hlasů 7–5–2). 

Poslední slovo přesto bude mít zřejmě ministerstvo, které pravděpodobně vyjmutí i přes nesouhlas ROP schválí. Znamenalo by to, že by se na vyplacené prostředky pohlížilo jako na národní dotaci. 

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
OLAF není nezávislý a kauza je zpolitizovaná, bude se hájit Babiš

Výsledek ROP není překvapivý. Již před jednáním se zástupci středočeské opozice ze STAN, ODS a TOP 09 shodli na tom, že vyjmutí projektu Čapí hnízdo z evropského financování nepodpoří. A tito „opozičníci“ mají s devíti zástupci v 15členném výboru převahu.

Jejich hlavním argumentem jsou obavy, že pokud by se kauza stala pouze národní záležitostí, bez účasti Bruselu, hrozí, že bude zametena pod koberec: nic se nevyšetří, nikdo nebude trestán a nikdo nebude muset peníze vracet.

"Chápu, že s tím Evropská komise nechce mít nic společného, když shledala závažná pochybení. Překvapující ve zprávě OLAFu je, že nespolupracovali zúčastnění, ale ani ministerstvo financí. Pokud by se věc měla řešit na národní úrovni, je tu obava, že to bude zameteno pod koberec. Zvlášť, když je v té zprávě napsáno, že ministerstvo už v minulosti nespolupracovalo," řekl Jan Jakob (TOP 09).

Jak šel čas s Čapím hnízdemZdroj: DENÍK

Středočeská opozice ze STAN, ODS a TOP 09 totiž nevěří Babišovým slovům, že kolem získání dotace bylo vše v pořádku, a nemají důvěru ani v to, že české orgány budou mít dost sil k tomu, aby dokázaly postihnout předsedu aktuálně nejsilnější strany na domácí politické scéně, který je nyní i v pozici premiéra. Zvlášť když jakékoli pochybení vehementně odmítá.

Michael Pánek (ODS) očekává obrovské politické tlaky – proto považuje za lepší, aby věc zůstala pod dohledem Evropské komise. Stejný přístup podpořili i další členové výboru, kteří se v rámci krajského zastupitelstva vymezují proti krokům ANO – přičemž například Milan Schweigstill (STAN) vidí jednoduchou logiku: „Byla to žádost o evropské peníze, ať se to rozhodne tam.“ 

Zda to tak zůstane, nicméně úterní hlasování nezaručuje. Konečný a definitivní by byl výsledek středočeského hlasování pouze v případě, že by členové výboru vyhověli požadavku ministerstva financí a na vyjmutí kývli. Když to neudělali, bude nyní po projednání s Úřadem Regionální rady ROP Střední Čechy konečné rozhodnutí na platebním a certifikačním orgánu. A tím v tomto případě je ministerstvo financí.

Podle Gabriela Kovácse (ANO) však České republice hrozí riziko, že bude krácena na tom, co může dostat. "Návrh, aby nás Evropská komise krátila ve výši poskytnutých finančních prostředků, je výzvou k tomu způsobit škodu. Pokud projekt z evropského financování vyjmeme, cash flow se nezmění. Pokud nevyjmeme, hrozí nám krácení dotace. Rychlé uzavření regionálního operačního programu je i v zájmu kraje. Náklady na provoz Úřadu Regionální rady ROP Střední Čechy dosahují 20 milionů korun ročně. Čím déle bude v provozu, tím déle je budeme platit. Vyjmutí nezastaví žádné stíhání – a udělali jsme také všechny kroky, abychom se přihlásili k náhradě škody," uvedl.

Ministerstvo projekt zřejmě vyjme

Ředitel úřadu Kamil Munia má přitom informace, že k vyjmutí nejspíš skutečně dojde. „Aby nedošlo k poškození finančních zájmů České republiky a postup byl stejný jako v případě jiných projektů,“ vysvětlil.

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
OLAF u Čapího hnízda mluví o lžích, zatajování informací a podvodu

V případě vyjmutí projektu, u kterého se objevuje podezření na nesrovnalosti, z evropského financování dostane Česká republika z evropských fondů celou částku, která je pro ni k dispozici. Pokud by se tak nestalo, celou částku by vyčerpat nemohla. Evropská komise by v rámci čisté finanční opravy požadovala peníze vynaložené na problémové projekty vrátit.

Navlas stejné je to i v případě záležitosti, jíž se týkalo třetí úterní hlasování členů výboru. Šlo o návrh vyjmout z evropského financování další středočeský projekt – necelé dva miliony (77 409,76 eura), jež podpořily výstavbu sportovně rekreačního zařízení v Kosmonosích na Mladoboleslavsku. Tam podle Muniových slov policie prošetřuje podezření, že se z dotace proplácely i práce, které ve skutečnosti vůbec provedeny nebyly.

I v tomto případě se úřad připojil k trestnímu řízení s požadavkem na náhradu škody. Vyjmutí tohoto projektu z evropského financování podpořilo sedm hlasujících, proti byli tři – a hlasování se zdrželi čtyři.

Rozhodování o vyjmutí projektů z evropského financování je ve středních Čechách historicky první – není nicméně ojedinělé. Podobnou situaci nyní řeší i v dalších regionech, kde ministerstvo financí rovněž doporučuje vyjmout z evropského financování projekty, u nichž se objevily pochybnosti.

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek.
Babiš a Faltýnek by měli být podle výboru vydáni k stíhání