Žďársko

Na silnicích na Žďársku se místy vyskytuje ledovka. Na vozovkách druhé a třetí třídy jsou místy zbytky sněhu po pluhování. Na Vysočině je zataženo a mrholí. Dohlednost je kvůli srážkám snížená. Silnice jsou mokré a podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností.

Teploty se na Vysočině pohybují od nuly do čtyř stupňů Celsia, nejchladněji je ve východní části kraje. Během dne se podle meteorologů bude ojediněle vyskytovat slabý déšť nebo mrholení. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou jednoho až pěti stupňů. Na východě kraje se místy může tvořit náledí.

Prachaticko

Silnice na Prachaticku jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na některých místech jihočeského regionu prší nebo mrholí. Vozovky jsou většinou holé a mokré, vyplývá z informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

Teploty v regionu se po ránu pohybují od nuly do pěti stupňů Celsia. Zatím se na komunikacích v Jihočeském kraji netvoří ledovky. Ani na vozovkách nižších tříd nebo ve vyšších nadmořských polohách.

Přes den bude podle meteorologů na některých místech stále slabě pršet a teploty se budou pohybovat v rozmezí od tří do šesti stupňů. Chladnější počasí by mělo přijít s příchodem studené fronty v následujících dnech.

Zlínský kraj

Dopravu ve Zlínském kraji komplikoval dnes ráno čerstvý sníh. Silnice většinou pokrývá rozbředlý sníh a vozovky druhé a třetí třídy, a to nejen ve vyšších polohách, vrstva ujetého sněhu dosahuje od dvou do sedmi centimetrů. Nového sněhu napadlo do osmi centimetrů. Motoristé by proto měli volit obezřetnou jízdu, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ve Zlínském kraji je zataženo, místy se vyskytují mlhy a fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus tří do minus jednoho stupně Celsia.

Královéhradecko

Na silnicích nižších tříd a ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje leží sníh. Někde se dnes může objevit náledí. Opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších a v Orlických horách a na Rychnovsku a Jičínsku. Hlavní silniční tahy byly dnes ráno v kraji mokré, řekli ČTK silničáři v kraji.

Dnes by mělo být v hradeckém kraji zataženo až mlhavo, místy se slabým deštěm nebo mrholením. Teploty by se měly pohybovat od tří do šesti stupňů Celsia, na hřebenech hor mají být dva stupně.

Jižní Morava

Jen se zvýšenou opatrností jsou po úterním vydatném sněžení dnes sjízdné silnice druhých a třetích tříd na jižní Moravě. Leží na nich místy ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem, informovali pracovníci správy a údržby silnic. Hlavní tahy jsou po chemickém posypu holé a mokré.

Opatrnost je nutná v podstatě ve všech okresech regionu. Potíže mohou být větší v přírodně chráněných oblastech, v nichž je zakázán chemický posyp. Jde o Moravský kras na Blanensku, Bílé Karpaty na Hodonínsku a také Vranov v parku Podyjí.

V Brně jsou silnice bez potíží sjízdné. Teploty v regionu se ráno pohybovaly mezi nulou a minus třemi stupni Celsia. Chladné počasí bude přetrvávat i v nadcházejících dnech. K opatrnosti proto vyzývá i policie, která v úterý zaznamenala zvýšení nehod. Ve většině případů šlo ale jen o lehčí kolize s nízkou škodou.

Olomoucký kraj

Především na vedlejších silnice musejí dnes počítat řidiči v Olomouckém kraji se sněhem. Podle silničářů na nich může ležet rozbředající vrstva, ale narazit mohou motoristé i na ujetou sněhovou vrstvu krytou posypem. Kvůli mrazivým teplotám nabádají silničáři řidiče ke zvýšené opatrnosti.

Sníh zůstal po úterním sněžení také na silnicích Olomoucka. „Hlavní tahy jsou po chemickém posypu a plužení vesměs holé a mokré nebo mohou na nich zůstat zbytky rozbředajícího sněhu. Obdobná situace je i na vedlejších cestách. Na inertních trasách je vrstva místy ujetého sněhu krytá posypem. Nabádáme řidiče ke zvýšené opatrnosti, teploty se stále drží pod bodem mrazu," řekl dnes ČTK dispečer olomoucké správy silnic.

Na Přerovsku hlásí správci cest zbytky rozbředajícího sněhu i na cestách prvních tříd, silnice jsou podle nich sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli místy počítat s mlhou.

Na Prostějovsku v okolí Konic je na inertních trasách ujetá sněhová vrstva krytá posypem, pozor by si měli řidiči dávat i na ostatních silnicích Prostějovska druhých a třetích tříd. Na cestách tam leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. I tam panuje místy mlha.

Na Šumpersku leží podle informací Ředitelství silnic a dálnic na všech silnicích zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na vozovkách udržovaných inertně leží ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Silnice jsou tam sjízdné se zvýšenou opatrností, v regionu nyní padá déšť se sněhem. Stejná situace je i na druhé straně hor na Jesenicku.

Pardubický kraj

Na některých místech v Pardubickém kraji leží na silnicích nový sníh. Ve výše položených oblastech také zůstávají zbytky starého sněhu. Informuje o tom dnes Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

Rozbředlý sníh pokrývá vozovky v okolí Litomyšle, Žamberka, Lanškrouna, Moravské Třebové, Svitav, Hlinska a Ústí nad Orlicí. Ujetá sněhová vrstva se lokálně vyskytuje na Vysokomýtsku a na silnici I/11 v úseku Suchý Vrch – Červená Voda.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo se slabým větrem. Místy se vyskytovaly přeháňky. Na celém území regionu se řidiči mohou setkat s mlhou, někdy i s dohledností jen do 50 metrů. Teploty se pohybovaly od minus dvou do plus čtyř stupňů.

Podrobnou předpověď počasí čtěte zde